Meer van de Goulot

Meer van de Goulot
Etang du Goulot

58140 58140 Lormes, 58140 Lormes

Het Etang du Goulot wordt ook wel het zevende meer van de Morvan genoemd. 


Het Étang du Goulot wordt door sommigen het zevende meer van de Morvan genoemd. Het ligt bij het voormalige stationsgebouwtje van Lormes dat tegenwoordig deel uitmaakt van de camping die door Nederlandse eigenaren wordt gerund.

Het water komt via de Ruisseau du Goulot in het meer en stroomt aan de andere kant richting de Auxois om van daaruit naar de Yonne te gaan. De Auxois vormt onder Lormes een kleine waterval, de Cascade de Narvau.

Ooit voedde het Etang du Goulot een ander meer in Lormes: het Grand Étang dat rond 1860 droogviel. Op 24 december 1788 waren beide meren volledig dichtgevroren en werden 30 mannen opgeroepen om een sleuf in het ijs te hakken zodat er weer water beschikbaar kwam voor de inwoners van Lormes.

Begin 2010 heeft de gemeente geïnvesteerd in een betere weg voor fietsers en voetgangers rond het meer. Het strand werd verbreed en doorgetrokken tot aan de camping. Ook werd een midgetgolfbaan aangelegd en werden er speeltoestellen voor kinderen geplaatst. In de zomermaanden is er op bepaalde tijden bewaakt zwemmen. Verder is het mogelijk om in het Etang du Goulot te vissen.

Het meer heeft een oppervlakte van 10 hectaren, is 480 meter lang en 300 meter breed. Een rondje om het meer is ongeveer 1,5 kilometer.