Cave Nérot

Cave Nérot

9, Rue de Mocques - Ménétéreau, 58200, Saint-Père (Coteaux du Giennois)

Een wijnbouwtraditie van ruim 100 jaar. De wijnen, gemaakt van nieuwe en oude druivenstokken, verbinden de verschillende generaties.


Cave Nérot, in de Coteaux du Giennois, is al meer dan 100 jaar in handen van de familie Nérot. Julie Nérot nam het bedrijf over van haar vader Jean-Paul Nérot. Zij behoort tot de vijfde generatie en is in de geschiedenis van het domein de eerste vrouw die er volledig de leiding heeft.

Haar betovergrootvader plantte, na de verwoesting van alle wijngaarden door de phylloxera druifluis eind 19e eeuw, opnieuw druivenstokken aan. Het domein van de familie Nérot was aan het begin van de eerste wereldoorlog ongeveer 1 hectare groot. Na de tweede wereldoorlog werd het uitgebreid en inmiddels bezit de familie zo’n 9 hectaren aan wijnstokken.

Opa Paul-André Nérot werkte in de jaren ’60 mee aan de ontwikkeling van de wijngaarden rond Cosne-sur-Loire en richtte met een vijftiental collega-wijnbouwers een syndicaat op. Hij maakte wijnbouw tot de belangrijkste bron van inkomsten voor zijn gezin.

Julie Nérot zet de traditie van haar familie voort en produceert zowel witte wijn (van Sauvignon druiven) als rode wijn en rosé (van Pinot Noir en Gamay druiven). Ze hebben het keurmerk Appellation Coteaux du Giennois.

De Gamay stokken werden door haar opa geplant en de Pinot Noir stokken door haar vader. De wijnen die van deze druiven worden gemaakt, verbinden de verschillende generaties van de familie. Uit alles spreekt haar passie voor het land en voor de wijngaarden die haar voorouders bewerkten. De jonge druivenstokken die Julie Nérot zelf plantte, verzorgt ze met evenveel liefde als de oude aanplant van haar opa.

De interactie tussen de ligging van de wijngaarden, de grond, de druivensoorten, haar eigen werk en het effect de maan blijven haar verwonderen. Uit respect voor haar land gebruikt ze al jaren geen insecticiden en onkruidbestrijders. Haar wijnflessen worden afgesloten met doppen op basis van biologisch afbreekbaar rietsuiker.

De wijnen van dit domein worden direct aan particulieren verkocht. De cave is van dinsdag tot en met zaterdag open. Zie voor actuele openingstijden de website. Elk kwartaal wordt er een avond “Art et Gourmandises” (kunst en lekkernijen) georganiseerd. Dan staat één van de wijnen uit de cave centraal. Behalve wijn, zijn er dan ook hapjes en live muziek aanwezig.