Le Martin BLR (bistronomisch)

Le Martin BLR (bistronomisch)
3 Place Emile Loubet, 89100, Saint-Martin- du-Tertre

Een uitstekende eigentijdse bistro met een chef-kok die de Franse culinaire kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. Sinds 2024 onderscheiden met een Michelin Bib Gourmand.


Chef-kok Jean-Raphaël Persano, die jarenlang in sterrenrestaurants werkte, wil de Franse culinaire kunst graag voor iedereen toegankelijk maken. Omdat de meeste Fransen zich geen gastronomische maaltijden kunnen veroorloven, probeert hij in zijn eigen keuken tegen een betaalbare prijs een kwaliteit te leveren die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt. 

Daar slaagt hij prima in: zijn gerechten zijn creatief, smaakvol, mooi, vers en volledig huisgemaakt. In 2024 werd het restaurant onderscheiden met een Michelin Bib Gourmand vanwege z'n goede prijs-kwaliteitsverhouding. 

La Table du Martin Bel-Air, kortweg Le Martin BLR, is gevestigd in een klein dorpje dat een paar kilometer ten noorden van de stad Sens ligt. Het restaurant heeft de naam overgenomen die het dorp tijdens de Franse revolutie tijdelijk had.

Jean-Raphaël Persano noemt zijn zaak een neo-bistro. Het is een hoogwaardige brasserie met een eigentijdse ambiance. ’s Avonds pakt de chef-kok uit met zijn mooiste gerechten. Tussen de middag zijn de menu’s wat eenvoudiger, maar nog altijd uitstekend van kwaliteit. De gasten hebben dan doorgaans minder tijd: het moet wat sneller en goedkoper.

Het menu verandert er vrijwel met de dag. De chef kookt waar hij op dat moment zin in heeft en gebruikt vooral seizoensproducten uit de eigen regio. Daarnaast heeft hij meestal ook enkele eigen gerechten met Franse klassiekers, zoals slakken of kalfszwezerik, op de kaart staan. Zijn wijnkelder is zeer uitgebreid.

Le Martin BLR heeft eveneens een traiteursservice. Die is niet alleen voor evenementen en partijen. Iedereen die geen zin heeft om uit eten te gaan en evenmin zelf wil koken, kan daar gebruik van maken.

Vooraf reserveren is altijd nodig bij La Table du Martin Bel-Air.