La Ferté-Loupière: naar de Maquis

La Ferté-Loupière: naar de Maquis
Le Maquis FTP de l’Etang Sec

Place de la Mairie, 89110, La-Ferté-Loupière

Bekijk de bijzondere muurschilderingen van de dorpskerk om daarna naar de plek te lopen waar in 1944 een belangrijk verzetskamp was. Een wandeling van 12 kilometer.

Aantal kilometers: 12 kilometer
Bijzonderheden: 

Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Ook zonder te gaan wandelen, is La Ferté-Loupière al een bezoek waard vanwege de bijzondere muurschilderingen in de Saint-Germain dorpskerk. Ze dateren uit de 15e eeuw en geven de Danse Macabre (dans van de dood) weer. Die laat zien dat de dood onvermijdelijk is en geen onderscheid maakt tussen mensen. Over een lengte van bijna 25 meter zijn personages van alle rangen en standen samen met de dood geschilderd. De afbeeldingen, gemaakt van oker uit de Puisaye, zijn van een opmerkelijke kwaliteit.

La Ferté-Loupière is ook een mooi vertrekpunt voor een wandeling, door de Aillantais, naar de plaats waar in de tweede wereldoorlog de Maquis (het verzetskamp) van Etang-Neuf was. De Yonne had er tientallen, maar volgens de website van het Musée de la Résistence en ligne was dit de belangrijkste Maquis. Vanaf juli 1944 kwamen hier bijna 100 strijders samen. Ze rapporteerden aan de Special Operations Executive en hadden aanzienlijke wapenvoorraden waarmee ze verrassingsaanvallen op de Duitsers uitvoerden. Eind juli 1944 werd het kamp gevonden en geëvacueerd.

Op de onderstaande routekaart zijn de belangrijkste bezienswaardigheden aangegeven, namelijk (1) de kerk; (2) een toren uit de 15e eeuw; (3) de tuin van de priorij; (*) de Maquis de l’Etang-Neuf.

ROUTE:
 • Vanaf de parkeerplaats voor het gemeentehuis van La Ferté-Loupière de weg nemen die naar de begraafplaats leidt. Volg die tot het einde. Links heeft u een mooi uitzicht.
 • Sla rechtsaf en na 75 meter linksaf om bij het privékasteel te komen.
 • Ga rechtsaf de RD208 op.
 • Na 100 meter linksaf slaan en die weg gedurende een kilometer volgen.
 • Neem het pad naar rechts om bij de plek van de maquis te komen.
 • Na 100 meter in het bos te hebben gelopen, eerst rechtsaf slaan en bij de dijk naar links gaan tot het meer Etang de l’Ormery. Dit was de plek van het verzetskamp, de Maquis van Etang-Neuf.
 • Wandel via dezelfde route weer terug. Weer bij de weg aangekomen, rechtsaf slaan en 1,5 kilometer verder lopen.
 • Neem het pad links, met de wit/rode markering van de GR13. Het gaat door het bos en komt uit bij een weggetje. Daar naar rechts gaan en het weggetje gedurende 70 meter volgen.
 • Links het pad inslaan. Volg dat tot de RD208. Steek die over.
 • Ga na 50 meter linksaf om weer bij het privékasteel te komen.
 • Sla rechtsaf om terug te keren naar het vertrekpunt.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door Le Territoire de L’Aillantais en Bourgogne.