Het zou Margaretha van Vlaanderen, de echtgenote van hertog Philips de Stoute, zijn geweest die in de 14e eeuw de oorspronkelijk uit China afkomstige kruidkoek heeft geïntroduceerd in Frankrijk. Eind 17e eeuw werd in Dijon het recept verfijnd door Barnabé Boittier. Dat was het begin van de ambachtelijke kruidkoek van Dijon.
Mulot & Petitjean is een voorzetting van het in 1796 door Boittier opgerichte bedrijf. Het is een familiebedrijf dat al enkele eeuwen trouw blijft aan de oude waarden: kwaliteit van de ingrediënten, een eeuwenoud recept, en respect voor het vakmanschap van de mensen.
Op de website van Mulot & Petitjean wordt het oude recept gedeeld. Het basisdeeg bestaat uit tarwebloem, honing en zoetstoffen. Als het goed is gekneed, moet het minimaal twee weken rusten. Vervolgens wordt het soepel gemaakt en worden eigelen, gistpoeder, kruiden en natuurlijke aroma’s toegevoegd. Het deeg gaat in de vormen en wordt daarna in de ovens gebakken.
In het oude deel van het fabrieksgebouw is een museum ingericht waar bezoekers de geschiedenis van kruidkoek en van Mulot & Petitjean kunnen ontdekken. Er is een route uitgezet die in het oude directiekantoor start met een presentatie van het bedrijf en z’n geschiedenis. Verderop is er gelegenheid om de ingrediënten te zien en te voelen. Daarna wordt de productie van de kruidkoek getoond.
Uiteraard is er aan het einde van de route gelegenheid om te proeven. Ook kunnen bezoekers dan kennismaken met de andere producten die er worden gemaakt. Behalve kruidkoek produceert Mulot & Petitjean immers nog veel meer heerlijke koeken waaronder de ronde Nonettes; ronde koeken met een iets andere samenstelling dan kruidkoek. Traditioneel gezien worden ze gevuld met confituren. Tegenwoordig zijn er ook hartige varianten.
Het bedrijf is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag. Zie voor actuele toegangstijden en prijzen de website van Mulot & Petitjean. Er zijn audiogidsen (Engels of Duits) beschikbaar.
Foto's: Mulot & Petitjean.