Roland Van Hecke

Roland Van Hecke

5 Rue de l’Église, 21570, Grancey-sur-Ource (Châtillonnais)

Een crémant die bij de jury’s in de smaak valt. In 2021 geëindigd als vierde voor de wereldtitel.


Een viticulteur (wijnboer) in de Châtillonnais die z’n sporen heeft verdiend, is Roland Van Hecke. Zijn crémants doen niet onder voor de champagnes die iets verder naar het noorden worden gemaakt en evenmin voor de grote namen uit het zuiden van Bourgondië.

Roland Van Hecke behoort tot degenen die in de jaren ’80 de wijnbouw in de Châtillonnais nieuw leven inbliezen. Van de 2.500 hectaren aan wijngaarden die de streek in de 19e eeuw kende, was na de eerste wereldoorlog niet meer dan een paar hectaren over.

In 1898 plantte hij zijn eerste wijnstokken. Tegenwoordig bezit zijn domein ongeveer 5 hectaren aan wijngaarden met Chardonnay en Pinot Noir druiven. Ze liggen in de gemeente Gomméville, net iets onder de Champagnestreek.

Het familiebedrijf, dat hij samen met zijn vrouw Christelle runt, maakt karaktervolle crémants maar ook wijnen die niet mousserend zijn. Dat gebeurt op een ambachtelijke wijze. Duurzaam en met veel zorg. De crémants krijgen ruim de tijd om te rijpen: 12, 24 of zelfs 48 maanden. Zo komen ze aan hun uitstekende kwaliteit.

Op de website van Roland Van Hecke staat een indrukwekkende lijst met medailles die hij in de afgelopen jaren heeft gewonnen. Met zijn brut eindigde hij in 2021 als vierde voor de wereldtitel beste mousserende wijn ter wereld. Er deden 500 mousserende wijnen uit 20 landen mee. Die titel werd bekroond met een gouden medaille.

Op dit wijndomein wordt ook aan particulieren verkocht. Daarbij mag u uiteraard proeven. De Vlaamse achternaam doet vermoeden dat er ook Nederlands wordt gesproken, maar dat is niet het geval. U kunt er wel met Engels terecht. Zijn website is overigens wel in het Nederlands vertaald. De wijnverkoop is op maandag, woensdag en zaterdag. Op andere dagen enkel op afspraak. Zie voor exacte tijden de website.