Domaine Thevenot le Brun

Domaine Thevenot le Brun
36, Grande Rue, 21700, Marey les Fussey (Hautes Côtes)

Een wijngaard waar nonnen al in de 13e eeuw druiven verbouwden.


De familie Thevenot heeft al vijf generaties achtereen een wijndomein in de Hautes Côtes, tussen Nuits-Saint-Georges en Beaune. De Thevenot’s bezitten 30 hectaren aan wijngaarden die allemaal binnen een straal van 2 kilometer rondom het domein liggen.

Hun meest bijzondere wijngaard is de Clos de Vignon die is aangelegd op een tamelijk steile helling nabij de restanten van de voormalige abdij van Lieu Dieu in Marey-lès-Fussey. Deze wijngaard is georiënteerd op het zuiden en zuidoosten zodat hij vanaf de ochtend maximaal profiteert van de zon. De Clos de Vignon werd al in de 13e eeuw door de nonnen van de cisterciënzer abdij geëxploiteerd.

Eind 19e eeuw werden alle wijnstokken er weggehaald vanwege de phylloxera druifluis. Maurice Thevenot herontdekte begin jaren ’60 de kwaliteit van de wijnen die waren gemaakt met de in de Clos de Vignon geoogste druiven. Hij plantte er Pinot Noir en Chardonnay druiven. Dat was het begin van de AOC Hautes Côtes. Na Maurice zetten zijn zonen Jean en Daniel het werk voort. Tegenwoordig heeft Nicolas, de zoon van Daniel, de leiding over het bedrijf.

De oogst van het domein wordt verwerkt tot wijnen met de AOC’s Bourgogne Aligoté, Haute Côtes de Nuits, en Haute Côtes de Beaune. Behalve “stille” wijnen worden er ook mousserende wijnen geproduceerd. Verder heeft Domaine Thevenot enkele percelen met Pinot Gris druiven, een oud Bourgondisch ras, waarvan de Pinot Beurot wijn wordt gemaakt.

Er wordt wijn verkocht aan particulieren. Klanten kunnen er doorgaans op werkdagen terecht, met uitzondering van de woensdagmiddagen. Ze worden verzocht om van tevoren een afspraak te maken. Eventueel zijn er ook afspraken mogelijk op zaterdagochtenden.