Pascal Sorin behoort tot de 18e generatie wijnbouwers binnen zijn familie. Samen met zijn vrouw Christine runt hij het eeuwenoude domein al enkele tientallen jaren. Ze produceren er uitstekende witte en rode wijnen: Irancy (Pinot Noir), Bourgogne Aligoté, en Bourgogne Côtes d’Auxerre (Chardonnay). Ook bieden ze een Sauvignon wijn aan. In dit deel van Bourgondië komt dat weinig voor; die druivensoort groeit immers vooral langs de Loire. Maar hun meest bijzondere wijn is de Cuvée Antique van César druiven.
In 1995 kocht het echtpaar een wijngaard aan in Saint-Bris-le-Vineux waar behalve Pinot Noir druiven ook César druiven groeiden. Dat is een zeer oude druivensoort, uit de Romeinse tijd, die bijna nergens meer voorkomt. Pascale en Christine Sorin besloten deze wijnstokken te laten staan en de druiven te verwerken tot wijn, hoewel oudere dorpsgenoten hen waarschuwden dat het niet makkelijk zou zijn. Maar zelf hadden ze er het volste vertrouwen in: het was in de oudheid immers ook gelukt om er wijn van te maken.
Al op het land is de César een lastige: hij ontwikkelt zich sneller dan de Pinot Noir en bevriest daardoor makkelijker. Bovendien is hij heel breekbaar. Het lukt niet om de ranken netjes recht te leiden langs de draden en daardoor oogt een wijngaard met deze druiven wat rommeliger. Maar ook de verwerking ging niet zoals ze gewend waren met hun Pinot Noir druiven.
De César is een druif met veel tannine en een dieprode kleur. In de streek mag hij, voor AOC-wijnen, tot maximaal 10% worden toegevoegd aan de Pinot Noir wijn om die mooier rood te kleuren en meer tannine te geven voor een langere houdbaarheid. Bijzonder is dat Pascal en Christine Sorin als eersten in de streek besloten om een 100% César wijn te maken. Inmiddels zijn er meer collega’s die dat doen.
Aanvankelijk verwerkten ze de César oogst op dezelfde manier als hun Pinot Noir oogst: één week maceratie (gekneusde druiven met het sap in een vat laten staan) en elke dag de schillen en pitjes goed door het sap halen om de kleur en de aroma’s er maximaal aan te onttrekken. Maar daardoor kwam er te veel tannine in hun César wijn. In plaats van dagelijks gebeurt dat nu nog maar één keer tijdens de gehele maceratieperiode van een week. Dat leidde tot een soepelere wijn met minder tannine.
Terwijl de Pinot Noir meer naar rood fruit ruikt, doet de César vooral denken aan zwart fruit en cassis. Het is een stevige wijn voor het najaar en de winter. Hij past goed bij vlees met een sterke smaak zoals wild. Geadviseerd wordt om de wijn al een dag van tevoren te ontkurken zodat hij rustig wordt belucht. Overgieten in een karaf is te heftig. Na 3 jaar kan hij worden geproefd en 6 jaar kan worden gekeken of de César echt op dronk is. Hij laat zich makkelijk 10 jaar bewaren.
De familie Sorin verkoopt direct aan particulieren. Doorgaans is de wijnkelder geopend op werkdagen en op zaterdagen. Het is handig om van tevoren even te bellen.