Domaine Felix

Domaine Felix
17, Rue de Paris, 89530, Saint-Bris-le-Vineux (Auxerrois)

Als sinds 1690 in bezit van de familie: meer dan vier eeuwen ervaring, kennis en passie.


Domaine Felix is al sinds 1690 in handen van de familie Felix. In hoeverre eerdere generaties Felix ook in de wijnbouw zaten, is niet meer te achterhalen. Maar het is niet uit te sluiten, aangezien de Romeinen de wijnstokken al in de 2e eeuw van onze jaartelling introduceerden in Bourgondië.

Uit de recentere geschiedenis is meer bekend van dit domein; bijvoorbeeld dat de grootouders van de huidige eigenaren hun vaten met wijn leverden aan klanten in Parijs. Behalve druiven, teelden ze ook graan, kersen en frambozen. Ze hadden trekpaarden die werden ingezet op het land. De melk van hun drie koeien werd op de markt verkochten.

Hervé en Marie-Claire Felix, die het bedrijf momenteel leiden, hebben zich volledig toegelegd op de wijnbouw. Met liefde, geduld en traditie maken ze rijke, soepele, fruitige en fijne wijnen. De naam, het jaar en de appellation staan op het etiket. Het zijn wijnen die direct van de wijnbouwer zelf komen.

Het domein beschikt over 28 hectaren aan wijngaarden, verdeeld over 45 percelen. In 2021 werd het certificaat Haute Valeur Environnemental behaald vanwege de bijdrage die Domaine Felix levert aan de biodiversiteit en het milieu. In deze wijngaarden worden Pinot Noir, Chardonnay en Aligoté druiven verbouwd. Maar ook Sauvigon en César druiven. Die laatste twee komen minder vaak voor in Bourgondië.

De druivenoogst wordt in eigen huis verwerkt tot witte en rode wijnen, rosé, crémant de Bourgogne, en ratafia. Daarbij wordt meer dan vier eeuwen ervaring, kennis en passie voor de wijnbouw ingezet. En dat wordt jaarlijks op nationale en internationale concoursen beloond met medailles.

De familie Felix heeft gekozen voor een positie als onafhankelijk wijnbouwer en houdt de verkoop van de wijnen helemaal in eigen hand. Hun zoon Olivier, die sinds 2016 meewerkt in het bedrijf, regelt de commerciële zaken en de export. Op het domein wordt ook aan particulieren verkocht. Men spreekt er Engels. Het is wel zaak om vooraf, telefonisch of per e-mail, een afspraak te maken.