Domaine Claude Gheeraert

Domaine Claude Gheeraert
1, Rue Haute, 21400, Mosson (Châtillonnais)

Van een gemengd boerenbedrijf naar een succesvol wijndomein.


Helemaal in het noordoosten van Bourgondië, aan de rand van de Champagnestreek, is Domaine Gheeraert gevestigd. Hun familie had al drie generaties een boerenbedrijf, met graanbouw en veeteelt, toen Claude en Christine Gheeraert in 1991 met de wijnbouw startten en officieel het Domaine des Vignes de Jour oprichtten.

Nadat een deel van hun grond onder de reikwijdte van het keurmerk AOC Bourgogne was gekomen, plantten ze hun eerste wijnstokken op de hellingen die daarvoor het meest geschikt waren. De gedachte was om op die manier meer diversiteit te creëren binnen hun bedrijf.

Tegenwoordig hebben ze 7 hectaren aan wijngaarden in de gemeenten Mosson en Bissey-la-Côte: twee derde deel Pinot Noir druiven en een derde deel Chardonnay druiven. Met de veeteelt zijn ze gestopt. Wel verbouwen ze nog graan, gerst, koolzaad en erwten. En ze hebben een truffelplantage. Hun zoon Samuel, de vijfde generatie, werkt inmiddels ook mee in het bedrijf.

Domaine Gheeraert produceert naast crémant ook rode en witte wijn alsmede ratafia. Er wordt veel waarde gehecht aan kwaliteit: de druivenoogst wordt in eigen huis verwerkt tot crémant en "stille" (niet-mousserende)  wijnen om een constante hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Die kwaliteit komt tot uitdrukking in de medailles die hun producten op internationaal niveau winnen.

Dit domein is, met uitzondering van de zondagen, in principe de hele week open. Zie de website van Domaine Claude Gheeraert voor de actuele openingstijden. Aangeraden wordt om vooraf een afspraak te maken. Dat kan eventueel in het Engels.