Houtbewerkingsbedrijf Marchand startte in 1947 met een klompenmakerij. Toen waren klompen nog het “schoeisel voor het volk”. Fabrieksarbeiders en boeren droegen ze tijdens het werk. Ze waren stevig, comfortabel, warm en beschermden de voeten.
Hoewel klompen in onbruik raakten, zetten volgende generaties Marchand het bedrijf voort. Er werden nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment. Maar de kennis en vaardigheid om klompen te maken bleef intact.
Inmiddels is Marchand de laatste klompenfabrikant in de Morvan. De productie vindt nog altijd op traditionele wijze plaats. Met behulp van een machine krijgt de klomp z’n vorm. De afwerking gebeurt met de hand. Jaarlijks worden meer dan 1.000 paren verkocht; hoofdzakelijk aan toeristen. Ze zijn er van de kleinste kindermaten tot de grootste herenmaten.
De “claques”, dansklompen, zijn gelakt of met traditionele motieven (zoals korenaren of bloemen) versierd. Ze worden gemaakt van berkenhout waardoor ze bestendig en licht in gewicht zijn. Verder maakt Marchand ook “galoches”. Dat zijn leren klompen op houten zolen, al dan niet gesloten bij de hak.
In het gehucht Le Meix Garnier, bij Gouloux, is een piepklein Franstalig museum gewijd aan de klompen uit de Morvan. Op afspraak kunnen er demonstraties worden gegeven. Aan de overkant van de weg is een winkeltje ingericht waar, behalve houten schoeisel, ook allerlei ander houtsnijwerk te koop is.