Toen burgemeestersvrouw Reine Geneviève Bourgogne bij het koken voor een belangrijke gast uitschoot met paprikapoeder, kon ze niet vermoeden dat haar noodgreep zou resulteren in een bekend typisch Bourgondisch gerecht: Poulet Gaston Gérard, ook wel Dijon kip genoemd.
Gaston Gérard, haar echtgenoot, was op dat moment burgemeester van Dijon en had een culinair recensent uitgenodigd voor het eten. Bij het maken van de kip, volgens het huisrecept, viel een pot met paprikapoeder in de pan. De gastvrouw redde de maaltijd door witte Bourgogne wijn, room en geraspte Comté kaas toe te voegen.
Het recept werd een klassieker in de Bourgondische keuken. Het is makkelijk te maken.
Recept
Ingrediënten
- 50 gram boter
- Een uitgebeende (Bresse) kip, in 4 stukken gehakt, of 4 kippenbouten
- Zout en peper
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 grote uien, in stukken gesneden
- 1 glas (15 cl) witte Bourgogne wijn
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 25 cl volle room
- 150 gram geraspte Comté kaas
Bereiding
- De boter in een cocotte smelten en op een tamelijk hoog vuur aan beide zijden goudbruin bakken.
- Daarna kruiden met zout, peper en een eetlepel paprikapoeder en nog even laten bakken. Vervolgens de kip in een schaal leggen.
- In de boter en het braadvet van de kip de stukjes ui bakken totdat ze zacht en enigszins gekarameliseerd zijn.
- Voeg dan de wijn toe en laat die tot de helft inkoken.
- Vervolgens de mosterd, room en 2/3 deel van de kaas toevoegen en door elkaar roeren.
- Als alles pruttelt de kip weer in de cocotte doen en de laatste 50 gram Comté kaas eroverheen strooien.
- Zet de cocotte 20 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.