Kasteel van Pierreclos

Kasteel van Pierreclos
144 Le Château, 71960, Pierreclos

Ga zelf op verkenningstocht in dit kasteel: vanaf de kelders tot de nok van de uitkijktorens.


In een grote wijngaard in de Mâconnais ligt, op een rotsachtige uitloper, het Kasteel van Pierreclos. Gasten zijn welkom om het kasteel te bezichtigen, de wijn te proeven en te overnachten.

De geschiedenis van het kasteel is terug te zien z’n architectuur. Het oudste deel is de 11e-eeuwse kapel met de mooie Romaanse kapitelen, glas-in-lood vensters en een schildering die rond 1845 is gemaakt. De kapel is toegankelijk vanaf de binnenplaats. In de 14e eeuw werd een verdedigingstoren gebouwd. Die werd door de achtereenvolgende eigenaren uitgebreid in de stijl en de mode van de tijd waarin ze leefden. Zo ontstond langzamerhand het huidige lustkasteel.

Bezoekers krijgen de gelegenheid om het kasteel van Pierreclos zelf, aan de hand van een Nederlandstalige beschrijving, ontdekken: vanaf de kelders tot aan de uitkijktorens. In de wapen- en ridderzaal is te zien hoe de Middeleeuwse gevechten werden gevoerd. De middeleeuwse keuken geeft een beeld van de gewoonten uit de periode. Het is bijzonder dat de bakkerij deel uitmaakt van het gebouw waarin men woonde, want in die tijd was men bang van vuur. In de bakkerij wordt interessante informatie gegeven over brood en het vak van de bakker.

In de toren bevindt zich de kruidenzaal. Via de torentrap kunnen bezoekers omhoog klimmen tot aan de dakconstructie. Weer terug op de begane grond, komen ze in het Renaissance deel van het kasteel. De indrukwekkende trap, die vroeger van buitenaf zichtbaar was, toonde de rijkdom van de kasteelheer. Vergeet tot slot niet om een kijkje te nemen in het cachot en de kelders. Die worden tegenwoordig enkel nog gebruikt voor wijnproeverijen.

De wijnen van het Château de Pierreclos zijn te ontdekken in het winkeltje. Het 8,5 hectare grote domein produceert drie biologische witte wijnen (Chardonnay) en één rode wijn (Pinot Noir). Eventueel is een wijnproeverij mogelijk. Wie nog wat langer wil genieten van dit mooie en gastvrije kasteel, kan gebruik maken van de overnachtingsmogelijkheden. Er zijn twee kamers en drie suites beschikbaar.

Het kasteel is op zaterdagen gesloten voor het publiek en in de wintermaanden ook de zondagen. Zie voor exacte openingstijden en toegangsprijzen de website.