Kasteel van Epiry

Kasteel van Epiry
9 Route de Saint-Pierre, 71490, Saint-Émiland

Elke gevel van dit kasteel is in een andere tijd en in een andere bouwstijl opgetrokken.


Een groot hek, toegankelijk via een loopbrug en bewaakt door twee stenen leeuwen, vormt de toegang tot het kasteel van Epiry. Behalve een kasteel, liggen er achter het hek ook een eenvoudige Engelse tuin uit de 19e eeuw tuin alsmede boerderijgebouwen in Franche-Comté stijl.

In de 12e eeuw woonde op deze plek de seigneur (heer) van Épiry. De donjon, die inmiddels is geïntegreerd in het bouwwerk, werd een paar eeuwen later gebouwd. De vier gevels van het kasteel hebben allemaal een andere bouwstijl: middeleeuws, renaissance, Louix XIV en 18e eeuw.

De vier ronde torens van het kasteel dateren uit de middeleeuwen. Ze werden in de loop van de 13e of 14e eeuw gebouwd en waren via vliesgevels met elkaar verbonden. Er liepen grachten omheen. Later werden er vensters in de torens gemaakt.

Tegen de zuidoostelijke toren is een kapel gebouwd. Het wapen in het gotische kruisribgewelf is van de familie Rabutin. In die tijd werd ook het middeleeuwse hoofdverblijf tussen de twee noordelijke torens vervangen door een Renaissance gebouw met moneelvensters.

Vanaf de 14e eeuw was het kasteel lange tijd in bezit van de familie Rabutin. Hier werd in 1618 Roger de Bussy-Rabutin geboren die zich graag aan het hof van Koning Louis XIX liet zien en later het naar hem genoemde kasteel, elders in Bourgondië, bouwde.

Het kasteel is privébezit en is in de zomervakantie beperkt open voor publiek. Er vinden restauratiewerkzaamheden plaats aan de buitenkant van het kasteel.