Jovinien

Jovinien

89300, Joigny

Maak kennis met het meest noordelijke wijngebied van Bourgondië.


Joigny is voor de reizigers vanuit Parijs de eerste kennismaking met de wijngaarden van Bourgondië. Het is een zeer oude wijnstreek: al in 1082 werden de wijngaarden van Joigny in een akte genoemd. De bodem van dit gebied bestaat vooral uit klei en vuursteen op een ondergrond van zacht krijt. Dat zorgt voor opmerkelijke wijnen waaronder de zeldzame Vin Gris. 

De Côte-Saint-Jacques, met circa 55 hectaren het bekendste en grootste deel van de Jovinien, ligt aan de noordkant van Joigny. De wijngaarden strekken zich uit over de hellingen op de rechteroever aan de van de Yonne en vallen binnen de gemeentegrenzen. Het uitkijkpunt op de weg naar Dixmont, op 185 meter hoogte, geeft een mooi zicht op de Côte Saint-Jacques en Joigny. Met inbegrip van de dorpjes Campvallon en Volgré, ten zuidwesten van Joigny, is de Jovinien zo’n 70 hectare groot.

In de 14e eeuw kreeg Joigny toestemming om, onafhankelijk van de Parijse corporaties, wijn over de rivier te vervoeren naar Rouen, wat de haven was voor verscheping naar Nederland en Engeland. In de 18e en 19e eeuw beleefden de wijnen van de Côte-Saint-Jacques hun hoogtijdagen en besloegen de wijngaarden zo’n 700 hectaren. Ze hadden een uitstekende reputatie. Parijs was een goede afzetmarkt en de wijnen uit Joigny werden gedronken door de Franse koningen.

Tot 1850 was de wijnbouw hier de belangrijkste bron van inkomsten. In de loop van de 19e eeuw ging het door allerlei ziektes echter bergafwaarts met de wijnstokken. Bovendien ontstond er, door de ontwikkeling van de spoorwegen, meer concurrentie vanuit het zuiden. Er bleef weinig over van de wijnbouw in de Jovinien: in 1970 waren er nog enkele hectaren in productie. Het laagste deel van de Côte-Saint-Jacques, aan de rivier, was ondertussen verkocht als bouwgrond voor uitbreiding van de stad.

Vanaf de jaren ’70 heeft de wijnbouw in deze streek weer nieuw elan gekregen. Er wordt tegenwoordig chardonnay (witte wijn), pinot noir (rode wijn) en pinot gris verbouwd. Van deze laatste druivensoort wordt de Vin Gris gemaakt die typisch is voor deze streek.

Road-Trip en Bourgogne – Bourgogne Côte Saint-Jacques (1/13)
Road-Trip en Bourgogne – Bourgogne Côte Saint-Jacques (1/13)