Jean-Claude Boisset Les Ursulines

Jean-Claude Boisset Les Ursulines

5, Chemin des Plateaux, 21700, Nuits-Saint-Georges

Topwijnen, gemaakt in een bijzonder gebouw. Het ligt in fysiek en spiritueel opzicht in het verlengde van het klooster dat hier ooit stond. 


Het wijnhuis Jean-Claude Bosset produceert in Nuits-Saint-Georges prachtige witte en rode wijnen van druiven uit de beste wijngaarden van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Maar ook de locatie van dit wijnhuis is bijzonder.

Jean-Claude Bosset is gevestigd in het voormalige woonhuis, uit 1717, van Moeder Overste van het Ursulinenklooster dat hier was gevestigd. Tijdens de Franse revolutie moesten de Ursulinen het klooster verlaten. De wijnbouw bleef echter. In 1983 installeerde de familie Boisset zich op deze plek.

Enkele jaren geleden heeft de familie de gebouwen, met behoud van het oude klooster, vernieuwd en uitgebreid. Er verrees een moderne ruimte voor de bereiding van de wijnen: een ecologisch en energiezuinig gebouw dat de natuurlijke (ventilatie)stromen zo goed mogelijk gebruikt. Door het geobiologische ontwerp worden de energieën van de omgeving optimaal benut.

Het gebouw ligt in fysiek en spiritueel opzicht in het verlengde van het oude klooster. Met de dikke pilaren, de bogen in de 11 meter hoge plafonds en het geweldige raam doet het 1.200 m2 meter grote gebouw denken aan een kathedraal.

De ronde vormen van de ruimte zorgen ervoor dat de energie kan stromen, hetgeen de kwaliteit van de wijnen ten goede moet komen. Voor elke wijngaard die z’n druiven levert aan Jean-Claude Boisset staat er een eigen houten of roestvrijstalen gistkuip. Ze verschillen in omvang en zijn afgestemd op de jaarlijkse oogst van de desbetreffende wijngaard.

Het wijnhuis ligt aan de rand van Nuits-Saint-Georges en vormt een natuurlijke overgang naar het platteland. Op het koepelvormige dak is een tuin aangelegd; een nieuwe heuvel waardoor het gebouw perfect wordt geïntegreerd in de omgeving. Het ontwerp van de beplanting correspondeert met de gekleurde dakpannen van de kerktoren die er bovenuit steekt.

Een bezichtiging is mogelijk. Na een video met uitleg (Engelstalig), volgt een rondleiding door het nieuwe gebouw en door de oude kelders waar nog 55.000 flessen zijn opgeslagen. De oudste dateren uit 1865! De rondleiding wordt uiteraard afgesloten met een proeverij. Ga daarna zeker nog kijken in de aangename tuin. Die is eveneens geïnspireerd op het klooster. Inclusief een kloostergang.

Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van Jean-Claude Boisset. Aangeraden wordt om vooraf te reserveren. Het is uiteraard ook mogelijk om enkel de boetiek te bezoeken zonder rondleiding of proeverij.