Huis van Renoir

Huis van Renoir
9, Place de la Mairie, 10360, Essoyes

Het huis waar de beroemde schilder Auguste Renoir meer dan 30 zomers woonde en werkte.


De beroemde impressionistische schilder Auguste Renoir heeft met zijn gezin meer dan 30 zomers gewoond en gewerkt in Essoyes, het geboortedorp van zijn vrouw Aline. Het ligt in de Champagnestreek, tegen de grens met Bourgondië. Sinds een aantal jaren is hun huis te bezichtigen.

Tot 2012 was dit huis nog in bezit van de familie Renoir. Inmiddels is het gekocht door de gemeente en geopend voor publiek. Met medewerking van de familie is het gerestaureerd en, deels met authentieke meubels, ingericht naar de stijl en de geest van waarin Auguste Renoir eind 19e eeuw met zijn gezin leefde. De sfeer in het huis is intiem; er wordt zelfs een inkijkje gegeven in de slaapkamers en de linnenkasten. In deze omgeving bracht de schilder fijne momenten door met zijn familie en vrienden. In Essoyes woonde ook zijn favoriete muze.

Achterin de tuin liet Auguste Renoir een atelier bouwen om te kunnen werken. Hij voelde zich aangetrokken door de kleuren van de landschappen die hem omringden. Zo schilderde hij graag bloemen; charmante rozen, uitbundige tulpen, de gekrulde vormen van anemonen. Maar hij legde ook scènes vast uit het landelijke leven in Essoyes.

Bezoekers worden ontvangen in de voormalige stallen van kasteel Hériot in het centrum Essoyes. Daar is een permanente expositie ingericht die inzicht geeft in het leven van het gezin. De film die er wordt getoond, is ook in het Engels te volgen. Verder is een audiogids in het Nederlands beschikbaar. Vanuit de expositieruimte is een parcours door het dorpje uitgezet naar het familiehuis en vervolgens naar het kerkhof waar Auguste en Aline Renoir rusten.

Het Huis van Renoir is van mei tot oktober dagelijks open met uitzondering van de dinsdagen. In juli en augustus is het ook op dinsdagen open. Zie de website van het huis voor actuele openingstijden en toegangsprijzen.