Haut-Folin

Haut-Folin
71990, Saint-Prix

Met 901 meter de hoogste top van Bourgondië. Voor wandelaars, MTB’ers en – als er sneeuw ligt – langlaufers.


De Haut-Folin, in het zuiden van de Morvan, is de hoogste top van Bourgondië. Hij is 901 meter hoog en begroeid met bossen. In het verleden lagen er een aantal gehuchten op deze berg, maar tegenwoordig wonen er nauwelijks nog mensen.

Wie de Haut-Folin wil verkennen, kan dat het beste te voet of met een mountainbike doen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Ze vertrekken vanaf de parking op de top of de parking van Préperny.

Op de hellingen zijn ‘s zomers wilde bosbessen te vinden. Begin augustus wordt in Glux-en-Glenne, het hoogste dorpje van de Morvan, het jaarlijkse Fête des Myrtilles (bosbessenfeest) gehouden.

Als er ’s winters sneeuw ligt, wat niet elk jaar het geval is, is de Haut-Folin het langlaufcentrum van Bourgondië. De toegang tot de loipes is gratis. Ze zijn in totaal zo’n 40 kilometer lang en er zijn verschillende routes die in lengte variëren van 3 kilometer tot 14 kilometer. Zodra de sneeuwlaag 10 centimeter dik is, openen de vrijwilligers van SKIMO in de weekenden en soms ook op werkdagen het Châlet van Préperny. Van daaruit vertrekken de langlaufroutes. Ook zijn er dan sleetjes en sneeuwschoenen te huur en kan men bij het chalet op temperatuur komen met een drankje en een pannenkoek.

Bij parking P1 is een uitzichtpunt.

Foto: ©Pierre Demaillet