Grenetiermeer

Grenetiermeer
Etang Grénetier

58260, La Machine

In de 19e eeuw aangelegd voor de zuivering van kolen. Nu de mijnbouw is verdwenen, resteert een aangenaam recreatiemeer.


Een klein stukje buiten de bebouwde kom van La Machine, tegenover de Petanque banen, ligt dit meer met zandstrand.

Het bord bij de parkeerplaats beschrijft de geschiedenis van het Etang Grénetier. In 1814 legde het bedrijf Gargan een wasplaats met stromend water aan voor het zuiveren van de kolen. Om de wasplaats van water te voorzien werd in de vallei een dijk gebouwd zodat er een meertje ontstond. Dat werd gevoed door natuurlijke bronnen en door drainagewater van de mijnschachten La Chapelle en Minimes.

De mijnbouw is verdwenen uit La Machine, maar het meertje ligt er nog steeds en wordt tegenwoordig gebruikt door recreanten. In de zomermaanden is er meestal ’s middags toezicht aanwezig. 

Samen met de camping en de uitspanning op het strand, is het meer onderdeel van De Espace Paulette Lavergne. De plek is vernoemd naar de vrouw die van 1989 tot 1995, namens de communistische partij, burgemeester was van La Machine.

Het meer heeft een oppervlak van 4,5 hectare en is ook populair bij vissers. Het is mogelijk om een wandeling rond het meer te maken.