Gîte Rural

Gîte Rural
Kaat Smeets en Emiel van den Berg
Le Haute de Vernisse, 71600, Digoin

Twee landelijke stoere gîtes (2-pers.) met smaak ingericht: privacy, rust en veel ruimte binnen en buiten. In een levendige omgeving. Ligging vlakbij route de Bourgogne (Canal du Centre V51-3).

Bijzonderheden: 

Voor reviews kijk op de site van Gîteswjzer.nl,.

Reviews van de grote gîte: 
https://www.giteswijzer.nl/accommodatie/bourgogne-franche-comte/saone-et-loire/gite-rural/
Reviews van de kleine gîte: 
https://www.chambresdhoteswijzer.nl/accommodatie/bourgogne-franche-comte/saone-et-loire/gite-rural-2/


Wij zijn Kaat Smeets en Emiel van den Berg. We wonen en werken in Zuid-Bourgogne. 

Emiel is plantenexpert en botanisch journalist en geeft met een paar vrienden twee magazines uit in Nederland. Onze boerderij is omgeven door planten, bloemen en bomen en een experimentele bloemenweide. 

Kaat is docent en geeft online les en runt de gîtes. Daarnaast reizen we veel naar Italië, Frankrijk en Spanje om tuinen en kwekers te bezoeken in verband met het werk van Emiel. Dat is ook geen straf. 

We genieten van onze boerderij en de natuur om ons heen en we vinden het in de maanden dat de gîtes open zijn (15 mei-15 sept) het heel prettig om deze plek ook te delen met anderen. 

We bieden de gasten 100% privacy maar als ze het op prijs stellen dan kan Emiel met plezier een rondje over het terrein lopen en uitleg geven over de planten en de groentetuin. En dan meestal met een knabbel en babbel voor- of achteraf, voor wie zin heeft.

Gîte rural is een ‘vakantieplek met smaak’. Dat gaat op voor de inrichting van de gîtes, voor de (groente)tuin en ook voor de ‘dinertjes’ die Kaat serveert op de gezellig gedekte tafel bij de gasten op hun eigen terras of in hun tuin. En een wijntje uit de cave mag niet ontbreken, voor wie het waardeert. Dus ‘uit eten in je eigen tuin’ zeg maar. Rondom staan de koeien in het coulisselandschap van de Charollais en is er overal een panoramisch uitzicht, vanaf elke plek op het terrein met overal terrasjes op ieders eigen terrein om daar van te genieten.

De Charolais-Brionnais (aanvraag Unesco is lopende) is een streek met een onverwachte rijke historie en cultureel erfgoed. Sporen uit de prehistorie, de Kelten, Galliërs, Romeinen, de Middeleeuwen, de hertogen van Bourgondië, de Franse koningen, tot aan de dag van vandaag. De hoeveelheid romaanse kerkjes, meer dan tweehonderd kastelen en oude fortificaties zijn hier onder andere opvallende getuigen van. Voor de liefhebbers van cultuur, architectuur, natuur, creativiteit en ambachten een geweldige belevenis.

Een toer bv. naar Cluny (zaterdags heerlijke markt) en dan door naar de Beaujolais is een heel mooi dagje uit. Digoin ligt aan de Loire en daar is het in de zomer leuk zitten op het terras.

Er zijn veel zomerse activiteiten in deze omgeving. Buitenconcerten, brocantes, de veemarkt met ‘catwalk’ voor de koeien, het slakkenfeest, de ‘nuit blanche’, pot au feu, weekmarkten met muziek, ambachtelijke markten met heerlijk gerechtjes om ter plekke te eten. Maar natuurlijk ook de sterrenrestaurants. En wij weten leuke restaurants en bezienswaardigheden te delen met de gasten die er op uit willen.

En op 1.5. km. afstand ligt het Canal Central dat natuurlijk veel wandelaars en fietsers bij ons trekt. Dat is onze grootste doelgroep. Er zijn heel veel fietspaden (voie verte) en de vrienden op de fiets weten ons ook te vinden.

De gîtes zijn ingericht voor 2 personen. (twee persoonsbedden). Er komen hier vrijwel geen kinderen. De grote gîte verhuren we alleen per week en de kleine gîte (omgebouwde ezelstal/ de trekkershut) verhuren we vanaf 3 nachten. De laatste veelal voor wandelaars en vrienden op de fiets. De twee gîtes samen huren kan ook natuurlijk.

Open van 15 mei-15 september.