Favorieten van Myra

Auxerrois
Favorieten van Myra
89290, Auxerrois

Myra is thuis in de Auxerrois waar ze geniet van de heuvels met wijnranken, de schilderachtige dorpjes, en een mooie historische stad.


Al meer dan 20 jaar probeer ik zoveel mogelijk tijd in Bourgondië door te brengen. Inmiddels woon ik een deel van het jaar in een vriendelijk dorpje aan de Yonne, ten zuiden van Auxerre. Zo’n beetje tussen de wijngaarden en de kersenboomgaarden in. Als freelancer kan ik, met een laptop en een goede internetverbinding, net zo makkelijk vanuit Frankrijk als vanuit Nederland werken.

Tijdens m’n maanden in Bourgondië plan ik zoveel mogelijk tijd in om de regio te verkennen en daarover te schrijven op www.BourgondieToerist.nl. Er zijn eindeloos veel leuke dingen te zien en te doen in de Bourgogne. En overal zit een verhaal achter. Daarnaast schrijf ik ook voor Bourgondische Zaken, een magazine en website, gericht op Nederlanders en Vlamingen met een (toekomstige) woning in Bourgondië.

Waarom de Auxerrois?

Vanuit het zuiden van Nederland ben je er zo. ’s Ochtends om 5 uur vertrekken, betekent dat je er om 12.00 uur al kunt aanschuiven voor een heerlijke Bourgondische lunch. Verder is de Auxerrois op en top Frankrijk: heuvels met wijnranken en schilderachtige wijndorpjes, een prachtige historische stad, prima restaurantjes, lekkere wijnen, een rivier waarlangs je heerlijk kunt wandelen en fietsen, en aardige Bourgondiërs.

Het is een perfect gebied voor een vakantie, maar ook om een deel van het jaar te wonen. Er is rust en ruimte terwijl alle voorzieningen in de buurt zijn. Ook Parijs is dichtbij. Leuk voor een dagtochtje. Vanuit Auxerre is het ruim een uur treinen naar de hoofdstad. Vanaf het dorpje Migennes-la-Roches, iets ten noorden van Auxerre, gaat zelfs elk uur een trein naar Parijs.

Highlights Auxerrois en omgeving

5 tips op een rij gezet. Klik op de foto's om de beschrijving te lezen.

Favoriete wijndorpjes

De Auxerrois wordt door de snelweg (A6) gescheiden van de Chablis-streek. De wijndorpjes liggen ten zuiden van de stad Auxerre. Ze zijn verspreid over de linker- en de rechteroever van de Yonne. Behalve in Irancy, wordt hier vooral witte wijn gemaakt. Het zijn hoofdzakelijk Chardonnay en in mindere mate Aligoté druiven die je er ziet.

Favoriete activiteiten

Favoriete restaurants

In en rond Auxerre hebben we een aantal restaurants die zeker het ontdekken waard zijn. De lunchmenu’s zijn er over het algemeen niet duurder dan zo’n € 35. De (warme) lunch is in dit deel van Frankrijk de hoofdmaaltijd van de dag. Het bevalt mij prima om daarin mee te gaan. Als vrienden uit Nederland op bezoek komen, is het voor hen even wennen. Vaak hoor ik dan na een paar dagen dat ze een warme maaltijd tussen de middag eigenlijk veel prettiger vinden dan ‘s avonds.

Favoriete boerderijwinkels

Aan de rand van Auxerre vind je de grote ketens en in de oude binnenstad de leuke kleine winkeltjes. Ten zuiden van het centrum, vlakbij het station ligt de supermarkt Leclerc. In het noorden, in de grote winkelcentra aan de rand van de stad, de Géant Casino, Leader Price,en Cora. Het blijft leuk om door zo’n Franse hypermarché te wandelen. Er is eveneens een Grand Frais met heel veel versproducten van eigen bodem en uit exotische oorden. Maar voor de lekkerste verse producten ga ik naar de boerderijwinkels of de markt.