Espace Robelin

Espace Robelin

71270, La-Chapelle-Saint-Sauveur

In de Bourgondische Bresse ligt één van de oudste Franse zwembaden met volledig natuurlijke waterzuivering.


In juni 2008 werd net buiten het plaatsje La-Chapelle-Saint-Sauveur, in het Bourgondische deel van de Bresse, één van de eerste biologische zwembaden van Frankrijk geopend. De planten rondom het bassin dragen niet alleen bij aan het biologisch evenwicht maar maken het ook een prachtige plek om te zien.

Het water wordt op volledig natuurlijke wijze gezuiverd. Skimmers zuigen het op en via pompen gaat het naar een filtratiegebied dat bestaat uit waterplanten. Vervolgens komt het via een overloopsysteem weer terug in het zwembad waar fonteinstralen zorgen voor een goede circulatie en oxygenatie.

Het totaal heeft een oppervlak van 2.000 m2 waarvan 1.300 m2 beschikbaar is voor zwemmers. Het zwembad is nergens dieper dan 1.90 meter.

De plek is genoemd naar Alphonse Robelin, een inwoner van La-Chapelle-Saint-Sauveur die in 2001 overleed. Hij liet de gemeente een bedrag van € 200.000 na. Dat werd benut voor de aanleg van dit recreatiegebied. Behalve een zwembad zijn er ook faciliteiten voor buitensporten en voor picknicken.

Het zwembad is alleen in de zomervakantie geopend. Er wordt een entreeprijs gevraagd van enkele euro’s per persoon. Op maandagen is de Espace Robelin gesloten.