Druyes-les-Belles-Fontaines

Druyes-les-Belles-Fontaines

89560, Druyes-les-Belles-Fontaines

Een klein dorpje met een middeleeuws fort op het rustige Franse platteland.


Druyes-les-Belles-Fontaines is een klein dorpje in de Yonne. Het wordt gekarakteriseerd door een oud fort met een vierkant grondplan. Het werd in de 12e eeuw gebouwd door de graven van Nevers en Auxerre. Met z’n militaire architectuur uit de Romaanse tijd steekt het bouwwerk boven het dorp uit. Het fort is in particulier bezit. Een vereniging organiseert er elk jaar bezoeken en evenementen voor een groot publiek.

Andere historische monument van Druyes-les-Belles-Fontaines zijn de Romaanse kerk (die eveneens uit de 12e eeuw dateert) en de wasplaats die rond 1830 werd gebouwd aan de voet van de heuvel, in het centrum van het dorp. Bijzonder aan de architectuur is de constructie met het boogvormige dak. De lindeboom bij de kerk is sinds 1935 een natuurlijk monument. Hij heeft een beginnende brand overleefd.

Het viaduct, buiten de bebouwde kom, werd in 1880 aangelegd door de nationale spoorwegen om Triguères te verbinden met Clamecy. Er reed zeven keer per dag een trein overheen. Tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt om mooie foto’s van het fort te maken en om te bungeejumpen.

Druyes-les-Belles-Fontaines is ontstaan uit de evangelisatie van een monnik, de Heilige Romain, die hier z’n intrek nam in een grot. Na zijn heiligverklaring kon het gebied zich, dankzij de pelgrims, verder ontwikkelen. Het dorpje sterkt zich vanaf een rotsachtige plateau uit tot een bassin van bronnen. Het telt ongeveer 300 inwoners.

De omgeving van Druyes-les-Belles-Fontaines spreekt vooral toeristen aan die op zoek zijn naar de rust van het Franse platteland. Men kan er heerlijk wandelen.