Domaine Maltoff

Domaine Maltoff
20, Rue d’Aguesseau, 89590, Coulanges la Vineuse (Auxerrois)

Een gepassioneerde wijnbouwer die er als autodidact in is geslaagd om zeer verdienstelijke wijnen te maken. 


Jean-Pierre Maltoff is een wijnbouwer die met heel veel passie over zijn vak kan vertellen. De wijnen die hij maakt, zijn hem allemaal even dierbaar. Welke het beste is, kan hij niet zeggen. Uit eigen kinderen kan men immers ook geen favoriet aanwijzen. Elke wijn heeft z’n kwaliteiten en die komen onder de juiste omstandigheden tot z’n recht.

Jean-Pierre en zijn vrouw Odile hadden allebei een landbouwopleiding gevolgd toen ze in de jaren ’80 in Coulanges-la-Vineuse gingen wonen. Ze komen niet uit een wijnbouwfamilie en hadden op dat moment nog geen kennis en ervaring op het gebied van wijnbouw. Hij vond werk in een behangzaak en zij werd secretaresse bij de Caves de Bailly. En toen kwam het geluk. Door mee te doen aan een spelletje van Radio RTL, kregen ze een financieel zetje waardoor ze een wijngaard van 3,5 hectare in hun dorp konden aankopen.

Inmiddels is hun domein uitgegroeid tot 12 hectaren. Als autodidact heeft Jean-Pierre Maltoff zich ontwikkeld tot een zeer verdienstelijk wijnbouwer. Hij produceert verschillende soorten wijnen. De meeste hebben een etiket met zijn karikatuur. Die is ooit gemaakt door een klant. Zijn wijnen verkoopt hij, op afspraak, rechtstreeks aan particulieren.

Wie geïnteresseerd is in een gepassioneerd verhaal over wijn, kan (tegen betaling) een excursie boeken. Jean-Pierre spreekt wat Engels en wil graag anderen nieuwsgierig maken naar wijnen. Zijn de dochter en kleinkinderen hebben zijn passie voor de wijnbouw helaas niet geërfd.

De familie runt ook een chambres d’hôtes met vier kamers.