Decize

Decize
Toeristenbureau (Office de Tourisme)

Place du Champ de Foire, 58300, Decize

Decize, gebouwd tussen twee armen van de Loire, heeft de bijnaam "Klein-Venetië".


Decize is een mooie aanlegplaats in het centrum van Frankrijk en heeft niet voor niets de bijnaam Klein-Venetië. Het is gebouwd tussen twee armen van de Loire. De Aron en de Vieille Loire komen hier uit in de Loire. Het Canal Latéral à la Loire en het Canal du Nivernais worden bij Decize verbonden met de Yonne. Vissers kunnen er hun hart ophalen.

Het plaatsje ligt op een rotsachtige top en is omringd door de stadswallen. Het werd al bewoond ten tijde van de Gallo-Romeinen. Het Toeristenbureau heeft enkele wandelingen uitgezet door het historische centrum en langs het water.

Het historische circuit wordt begeleid door de Greffier Barbicho, een wezen dat half vis en half kat is en op het eiland van Decize zou hebben geleefd. De wandeling gaat langs het ravelijn uit de 16e eeuw dat diende als uitkijktoren; de dikke toren die deel uitmaken van de oude stadswallen en waarlangs een gracht liep die door de Loire werd gevoed; de 11e eeuwse kerk Saint-Aré met een crypte uit de 7e eeuw; het oude klooster waarvan de kerk tegenwoordig wordt gebruikt voor exposities en concerten; en de oude stadspoort Marquis d’Ancre. Met zilverkleurige driehoekjes in de grond geeft de Greffier Barbicho de route aan.

Het Circuit Nature voert via de Promenade de Halles, een 985 meter lange laan met platanen en linden die in 1771 is aangeplant naar de haven. Van daaruit zijn, boven het centrum van Decize, de ruïnes zichtbaar van het oude kasteel van de hertogen en graven van Nevers dat in de 12e en 13e eeuw werd gebouwd.

Behalve waterwegen, komen hier ook enkele grote fietsroutes bij elkaar; namelijk de Europese EV6 van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee en de V51 die een grote ronde maakt door Bourgondië.