Châtillon-sur-Seine

Châtillon-sur-Seine
Office de Tourisme du Châtillonnais
1, Rue du Bourg, 21400, Châtillon-sur-Seine

Dit rustige oude stadje is het hart van de Châtillonnais. Al in de 6e eeuw voor Christus was hier een cultusplek.


Dit kleine, rustige oude stadje is het hart van de Châtillonnais, het wijngebied waar de mousserende Crémant de Bourgogne vandaan komt.

Al sinds de prehistorie wonen hier mensen. Vanaf het jaar 900 werd Châtillon-sur-Seine belangrijker. Het plaatsje heeft één van de oudste kerken van Bourgondië; de Saint-Vorles kerk uit de 11e eeuw. Hij kwam in de plaats van eerdere kerken en werd gebouwd om de relikwieën van de heilige Vorles, één van de eerste priesters uit de regio, een plaats te geven. Aan deze heilige, die in 591 overleed, worden verschillende wonderen toegeschreven.

Sinds de 10e eeuw woonden de hertogen van Bourgondië en de bisschop van Langres in Châtillon-sur-Seine binnen dezelfde versterkingen. Een deel van die oude stadsmuren alsmede de Gissey toren zijn nog te zien. Verder staan er nog de ruïnes van een 12e-eeuws kasteel van de hertogen van Bourgondië. Vanaf dit punt in de stad heeft men een mooi uitzicht over de omgeving.

Bij de Source de la Douix popt een rivier op uit de grond. Niemand kent de oorsprong ervan; duikers kunnen niet verder komen dan 300 meter. Boven de grond vloeit de rivier na enkele honderden meters in de Seine. De Source de la Douix is een oude cultusplek van de Kelten (6e eeuw voor Christus): er zijn 350 ijzeren en bronzen fibula en 40 Gallo-Romeinse ex votos gevonden. Ze worden tentoongesteld in het Museum Pays Châtillonnais waar ook de Schat van Vix te zien is.

Op afspraak kan het Toeristenbureau een Engelstalig stadsrondleiding door Châtillon-sur-Seine verzorgen. Maar u kunt ook zelf de digitale Nederlandstalige rondleiding volgen door hier te klikken.