Châtillon-en-Bazois

Châtillon-en-Bazois
Office de Tourisme Rives du Morvan
27, Rue Dr. Dubois, 58110, Châtillon-en-Bazois

Het hoofdstadje van de Bazois. Hier vindt het vertier vooral op en rond het water plaats.


De Bazois, een kleine streek grenzend aan de Morvan, is een perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar rust. De prachtige natuur met bossen, weilanden en water wordt afgewisseld door gehuchtjes en dorpjes.

Het gebied leent zich voor wandel-, fiets- of vaartochten. Châtillon-en-Bazois is al sinds de 10e eeuw het “hoofdstadje” van de Bazois. Het ligt op de route van Autun naar Nevers, aan de rivier de Aron en het Canal du Nivernais. Via de kanaalbrug van Mingot, steekt het kanaal de rivier over.

Vanaf 900 was dit een Heerlijkheid en vanaf 1181 een Baronie. Bovenop een kalkrots, die door de rivier de Aron is geërodeerd, staat al meer dan 10 eeuwen een kasteel. Aanvankelijk was het een middeleeuws fort. Op de resten van de oude donjon werd in de 15e eeuw het huidige kasteel gebouwd. Nadien is het diverse malen aangepast om mee te gaan met de nieuwe tijden. Het kasteel van Châtillon-en-Bazois is in privébezit. De tuin draagt het label “Jardin Remarquable” (bijzondere tuin). Kasteel en tuin zijn in de zomermaanden enkele middagen per week te bezoeken.

De bezoekers van Châtillon-en-Bazois vermaken zich vooral op of rond het water. De plezierhaven draagt ’s zomers bij aan de levendigheid van het plaatsje. Het is niet alleen een aanlegplaats voor boten. Ook wandelaars en fietsers maken er een stop. De fietsroute langs het Canal de Nivernais, door Châtillon-en-Bazois, is onderdeel van de Tour de Bourgogne. Verder is het hier een paradijs voor vissers.