Charolles

Charolles

24 Rue Baudinot, 71120, Charolles

De hoofdstad van de Charolais is een vriendelijk, waterrijk plaatsje dat z’n naam gaf aan het beroemde runderras en de heerlijke geitenkaasjes uit deze streek.


In het Venetië van de Charolais komen de Arconce en de Semence samen. Ze vormen een schiereilandje waarop de oude binnenstad is gebouwd met de kerk, het voormalige Clarissenklooster en het kasteel van Charolles. Verder naar het zuiden vormen de twee rivieren een eilandje met de Pré Saint-Nicolas.

Al in de 10e eeuw had Charolles een fort Het lag boven op een rots van kalksteen die afloopt naar de plek waar de twee rivieren samenkomen. In de 14e eeuw werd het door de hertogen van Bourgondië herbouwd en voorzien van vijf of zes torens waarvan er nu nog twee over zijn. De ronde diamanttoren is gemaakt van stenen die in diamantvorm zijn gehouwen. Hij is volledig geblindeerd en werd vanaf de top verdedigd. De ronde toren waar op de binnenplaats een vierkant torentje tegenaan is gebouwd, is de toren van Karel de Stoute. Deze is 27,5 meter hoog en de muren zijn 2,1 meter dik.

Eind 16e eeuw werd het kasteel verwoest en daarna deed het dienst als gevangenis. Het huidige hoofdgebouw dateert uit de 18e eeuw. Tegenwoordig is hier het gemeentehuis gevestigd. Van de oude kasteelmuur is weinig meer te zien door de huizen die er sinds de 16 eeuw tegenaan zijn gebouwd.

Het Clarissenklooster werd in 1632 gevestigd in een middeleeuws bourgeoisiehuis dat van de Sires de la Madeleine was geweest. De binnenplaats is toegankelijk tijdens de openingsuren van het toeristenbureau. De traptorens en raamstijlen zijn uit de 15e eeuw. De galerij is uit de 16e eeuw.

De oude Sainte-Marie-Madeleine priorij uit 929 heeft een bestemming gekregen als het museum Jean Laronze en is ’s zomers beperkt open voor bezoekers. Dit museum toont een collectie Faience uit Charolles. De Salle d’Apparat is gewijd aan de geschiedenis van de omgeving. Deze zaal uit de 15e en 16e eeuw heeft een massieve balk, versierd met personen met besicles, die uniek is in Europa. Verder is er de Salle des Chapiteaux met Romaanse kapitelen uit de 12e eeuw. Tot slot zijn er in dit museum landschapsschilderijen te zien van Jean Laronze en Paul Louis Nigaud alsmede beelden van René Davoine.

Het aardewerk uit Charolles is een officieel merk. De faiencefabriek startte in 1827 en legde zich toe op gebruiksservies, gedecoreerd met randen van wolftand en zaagtand en beschilderd met bloemen en insecten. Hij is nog steeds in bedrijf maar maakt tegenwoordig strakke, moderne decoratieve objecten.

Charolles heeft een weekmarkt op woensdagochtend en in de zomermaanden ook op zondagochtend.