Bron van de Seine

Bron van de Seine
21690, Source-Seine

In de Côte-d'Or, op een plek die eigendom is van de gemeente Parijs, ontspringt de Seine.


De Seine ontspringt in de gemeente Source-Seine, zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Dijon. Hij legt een afstand van 777 kilometer af om via Troyes, Parijs en Rouen vlak bij Le Havre uit te monden in het Kanaal.

De bron van de Seine is al 150 jaar eigendom van de Franse hoofdstad. In 1864 kocht de beroemde Baron Haussman deze bron uit naam van de stad Parijs. Enkele jaren later werd er een kunstgrot gebouwd met het beeld van Séquana. Zij symboliseert de elegantie van de Seine en de rijkdom van de vallei waar ze doorheen stroomt. Volgens de legende kwam Séquana in het hart van Bourgondië weer tot zichzelf toen ze probeerde te ontsnappen aan Neptunus, de god van de zee. Op die plek veranderde ze in een rivier: de Seine.

Tussen 1836 en 1967 zijn hier opgravingen gedaan en werden de restanten ontdekt van een Gallo-Romeins heiligdom uit de periode van de 1e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. Het was gewijd aan Séquana. Aan haar werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. In totaal zijn hier meer dan 1.500 ex-voto’s (geofferde voorwerpen) gevonden. Een deel ervan is te zien in het archeologisch museum van Dijon.

Bij het gemeentehuis van Blessey vertrekt een wandelroute van 11 kilometer langs de bron van de Seine. Ook de lange-afstandswandelroute GR2 (Sentier de la Seine), die via Parijs naar Le Havre gaat, voert langs deze plek.