Château de la Greffière

Château de la Greffière
500, Route de Verzé, 71960, La Roche-Vineuse (Mâconnais)

Combineer het doen van wijninkopen met een wandeling door de wijngaarden.


Château de la Greffière, in het zuiden van Bourgondië, is een typisch kasteel uit de Mâconnais. Al sinds 1585 wordt er op deze plek wijn gemaakt. In 1789 werd de kelder met het gewelfde dak gebouwd en in 1830 het kasteel. De familie van de huidige eigenaar kocht het domein in 1924.

In de wijngaarden worden vier verschillende soorten druiven verbouwd: Chardonnay en Aligoté voor de witte wijnen en Pinot Noir en Gamay voor de rode wijnen. Er worden acht verschillende wijnen, inclusief een Crémant de Bourgogne, met kwaliteitskeurmerk AOC gemaakt.

Sinds 2012 is ook Château des Bois, in Sologny, in bezit van de familie. Dit domein, vlakbij de Abdij van Cluny, produceert vier verschillende wijnen. Ook die worden verkocht in de wijnkelder van Château de la Greffière.

In deze wijnkelder uit de 13e eeuw kunnen klanten de wijnen van beide domeinen keuren en kopen. Er wordt een kleine gratis proeverij aangeboden. Die is te combineren met een wandeling van ongeveer twee kilometer door de wijngaarden. Onderweg wordt u getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving en op het kasteel.

Tegen betaling worden ook uitgebreidere excursies met een proeverij aangeboden. Zo is er op het terrein een museum te bezichtigen dat ongeveer 2.000 verschillende gereedschappen voor oude ambachten laat zien; niet alleen van wijnbouwers, maar ook van timmermannen, smeden, vatenmakers, et cetera. Er is Engelstalige informatie beschikbaar. Bij de toegang tot het museum is een bezoek aan de wijnmakerij begrepen.

Zie voor actuele openingstijden en het aanbod aan excursies de website van het kasteel.