Caveau de Saint-Gengoux-le-National

Caveau de Saint-Gengoux-le-National
1, route de Curtil, 71460, Saint-Gengoux-le-National (Mâconnais)

Wijnkelder, ontstaan uit een coöperatie die de wijnboeren in 1929 oprichtten.


Deze wijnkelder in het pittoreske plaatsje Saint-Gengoux-le-National is onderdeel van Maison Millebuis. Klanten kunnen er het hele jaar door terecht. De Caveau is ontstaan vanuit de coöperatie die de wijnboeren van Saint-Gengoux-le-National, in 1929 oprichtten. Die ging in 1976 samen met de Cave des Vignerons de Buxy (Maison Millebuis), ruim 10 kilometer verderop.

De wijngaarden van Saint-Gengoux-le-National zijn te vinden in de noordwestelijke hoek van de Mâconnais, op een hoogte van zo’n 250 meter, tussen de heuvels van de regio Cluny en de Côte Chalonnaise. Ze domineren de vallei van de Grosne. De heuvels Roch, Goubot en Péjus begrenzen dit wijngebied. Hun hellingen met kalkgrond richten zich naar het zuiden/zuidwesten.

Saint-Gengoux-le-National, dat ongeveer 20 kilometer ten noorden van Cluny ligt, kwam in de 10e eeuw onder de jurisdictie van de Abdij van Cluny. De monniken bouwden er een priorij en brachten, net als elders in Bourgondië, de wijnbouw verder tot ontwikkeling.

Door de eeuwen heen hebben de wijngaarden het plaatsje welvaart gebracht. In Saint-Gengoux-le-National worden rode AOC-wijnen gemaakt van Gamay druiven. De witte AOC-wijnen uit de streek zijn van Chardonnay druiven.

Klanten van de Caveau kunnen kiezen uit ongeveer 40 wijnen die in de omgeving van Saint-Gengoux-le-National zijn geproduceerd met het AOC label Givry, Bourgogne Côte Chalonnaise, Montagny, Mercury, Rully, Crémant de Bourgogne, Mâcon Saint-Gengoux-le-National, Appellations Village of 1er Cru. Het zijn wijnen uit de Mâconnais, maar vooral uit de Côte Chalonnaise.

De Caveau is het gehele jaar open. Zie voor exacte openingstijden de website. Voor groepen kunnen er ook excursies worden georganiseerd.