De kunstenaar Alain Bresson werkt in en met het bos. Sinds 2013 creëert hij in Argentenay, ten oosten van Tonnerre, monumentale werken van hout en mos. Zo is er Maramousse waarvan de poten worden gevormd door twee naast elkaar groeiende esdoorns, Dromigognone met zijn grote snavel, en Pachicornemousse die een op de tram wachtende kreeft imiteert.
Het zijn fantasienamen voor de dierfiguren die hij van de ter plekke gevonden dode en levende materialen maakte. De enorme veren, geproduceerd door zijn compagnon Marie Laure Hergibo, dragen bij aan de bijzondere sfeer van dit stuk bos.
Vooral de visachtige wezens zijn goed vertegenwoordigd. De kunstenaar zegt hierover het volgende: “Van vrijwel elk dier kun je zien wat het doet: slapen, liggen, rennen, eten. Van een vis niet. Maar bij het beeldhouwen lukte het me heel snel om de vis een uitdrukking te geven zodat toch is te zien wat hij doet. Dat was zo makkelijk dat ik vervolgens dode vissen ging maken. Zo begon het. Door te werken en erop te reflecteren, ontwikkelde het zich verder. Nu vliegen ze tussen de bomen en zwemmen ze boven het water.”
De kunstwerken zijn fascinerend en verrassend. Op een aantal plaatsen vormen ze, tussen de bomen, scenes die uit een modern sprookje kunnen komen. Hun boodschap sluit aan bij de ecologische actualiteit, bijvoorbeeld door het leven te tonen na alle rampspoed van de klimaatveranderingen. Bij de beeldengroepen plaatste Alain Bresson, in zijn eigen stijl, bankjes waarop wandelaars kunnen kijken en mediteren.
Verder zette hij met bordjes een route uit van de ene groep naar de andere. Onderweg ontdekken bezoekers luchtige en grappige intermezzo’s. De begeleidende teksten zijn enkel in het Frans. Maar ook voor wie de taal niet spreekt, is het leuk om een wandeling te maken door het Fôret des Géants (het woud van de reuzen).
Deze bijzondere expositie in de vrije natuur verandert voortdurend. Bestaande creaties ondergaan de invloeden van het weer, van de plantengroei en -sterfte, en van de dieren die in het bos leven. Verder voegen Alain Bresson en Marie Laure Hergibo voortdurend nieuwe kunstwerken toe.
Het bos is gratis toegankelijk en, dankzij de wegwijzers, goed te vinden. De ronde langs alle kunstwerken is ongeveer 1,8 kilometer lang.