Archeologisch Museum Dijon

Archeologisch Museum Dijon
5, Rue du Docteur Maret, 21000, Dijon

Lokale vondsten die bewijzen dat hier al sinds de prehistorie mensen wonen.


Het archeologisch museum van Dijon is gevestigd in de voormalige, middeleeuwse, Benedictijner abdij Saint-Bénigne. De archeologische vondsten die hier worden getoond, vormen het bewijs dat er vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen mensen woonden in de Côte-d’Or.

De collectie is het resultaat van lokale opgravingen. Sinds 1934 worden de vondsten tentoongesteld in de oude abdij Saint-Bénigne. In de Romaanse zalen, onder de stenen gewelven, zijn de ex voto (geschenken om iets af te smeken of te bedanken) te zien. Ze werden gevonden in een Gallo-Romeins heiligdom aan de bronnen van de Seine en getuigen van een cultus rondom de geneeskracht van de godin Sequana.

Het museum toont een verzameling antieke steles met afbeeldingen, een depot van Blanot, opgravingen van de Gallo-Romeinse villa van Selongey en van de antieke plek Mâlain. Zo krijgen bezoekers een indruk van het leven dat de mensen hier hebben geleid op verschillende momenten in de geschiedenis van de streek.

In de oude slaapzaal van de Benedictijnen, met de vele pilaren, staan middeleeuwse beelden van symbolische plaatsen in de Côte-d’Or. Ze verwijzen naar de geschiedenis van het klooster Chartreuse van Champmol, het kasteel van koning Louis XI, en de abdijen.

Het museum is van april tot en met oktober door dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Daarna alleen op woensdagen, zaterdagen en zondagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De vaste collecties zijn gratis te bezichtigen.