Ampelopsis

Ampelopsis
3, Rue derrière l’Eglise, 21400, Massigny

Druivenplanten, wijnproductie en wijnen verkennen in een museum en een tuin die zijn ingericht door een lokale wijnbouwer.


In het noordoosten van Bourgondië, in de streek van de crémant, heeft wijnhuis Brigand een museum ingericht: Ampelopsis. De naam verwijst naar klimplanten uit de familie van de wijnstokken

Een bezoek aan Ampelopsis is een verkenningstocht langs druivenplanten, wijnproductie en wijn. De familie Brigand heeft maar liefst 14 themaruimtes die samen een oppervlakte van 2.000 m2 beslaan. Wie geïnteresseerd is in alles wat met wijnen te maken heeft, kan hier uren doorbrengen. Het museum draait niet alleen om kennis, maar ook om cultuur, emoties, ervaren en dromen.

Een deel van de permanente expositie is binnen. Er worden allerlei oude voorwerpen uit de wijnbouw getoond. Daarnaast is er uitleg over de biologie van druivenplanten, het productieproces met het fermenteren en het rijpen van de wijn, de mechanisering van het werk, en het gebruik van de zintuigen bij het drinken van wijn.

Buiten wacht de tuin van Bacchus met een verzameling van allerlei verschillende soorten wijnstokken die in Frankrijk worden verbouwd. De tuin is verder aangekleed met voorwerpen en bouwsels die te maken hebben met de wijnbouw.

Het museumbezoek wordt bij mooi weer afgesloten op het terras waar de bezoekers een glas Crémant de Bourgogne van Domaine Brigand kunnen proeven. In de winkel zijn uiteraard de wijnen van het huis te koop.

Ampelopsis is tussen half april en half november geopend. Zie voor actuele tijden en toegangsprijzen de website. De informatie in het museum is in het Frans, maar er zijn ook Engelse vertalingen beschikbaar.