Musicaves Givry

Musicaves Givry

Domaine Thenard
7, Rue de l’Hôtel de Ville, 71640, Givry
Bekijk in Google Maps

Muziek uit de hele wereld, gecombineerd met lokale wijn.


Het jaarlijkse festival Musicaves, in het wijndorp Givry, maakt een muzikale reis rond de wereld. De geluiden van de Indische Oceaan en de ritmes van de Maghreb gaan prima samen met de wijnen van Givry.

Het programma is als volgt:

WOENSDAG 26 JUNI

Explosieve opening door Hyperactive Leslie

Een gewaagd soloproject door de avant-garde percussionist Antonin Leymarie die bekend staat om zijn revolutionaire benadering van muziek met een mix van techno, jazz, en percussie-experimenten. Het wordt een levendige en meeslepende opening van dit evenement.

Eclectische afsluiting van de avond met Minimum DJS

Minimum DJS sluit de avond af met een beleving. Dans wordt hier de universele taal. De muziek is mondiaal en heeft allerlei invloeden ondergaan: percussie met Caribische ritmes, meeslepende raï, dynamische house, innovatieve break, tropische groove, energieke afro, pittige techno, mystieke dub, en jazz fusion.

De avond wordt gehouden op Domaine Thénard. De poorten gaan open om 19.00 uur en toegangsprijs bedraagt € 15.

DONDERDAG 27 JUNI

Big Bidon Band: fanfare in het centrum van Givry

Voordat de concerten op Domaine Thenard van start gaan, komen om 17.30 uur de straten van Givry tot leven met een optreden van de Big Bidon Band. Die staat bekend om z’n grenzeloze energie en pakkende muziek. Verschillende genres worden samengevoegd tot een levendige en interactieve show. Het repertoire varieert van herziene klassiekers tot originele composities. De groep zet een kermissfeer neer en brengt vrolijkheid en gezelligheid.
Dit straatoptreden is om 17.30 uur bij Robe Grenat (Place de l’Eglise).

Avondprogramma:

Le Cri du Caire: een muzikale Odyssee tussen Egypte en Europa

De opvallende stem van de jonge Egyptische zanger en dichter Abdullah Miniawy wordt begeleid door een saxofoon en cello. Verlangend naar vrijheid en gerechtigdheid, leidt deze virtuoze soefizanger z’n publiek via een mythische reis naar een trance. Met rock, soefi poëzie, jazz, gesproken woorden en oosterse wervelingen schept Le Cri du Carie een universum met grote metaforische kracht dat identiteiten en grenzen overstijgt.

Ispolin & Baba Marta: ethno-muzikale fusie uit het hart van Bulgarije

Baba Marta is bekend vanwege z’n unieke benadering van de traditionele Bulgaarse muziek, gecombineerd met hedendaags repertoire. Het ensemble speelt accordeon, cello en kaval. Het Ispolin trio ontleent z’n naam aan een Bulgaaarse legende die reuzen met een krachtige stem oproept. Het trio weet eeuwenoude stukken nieuw leven in te blazen en daarbij hedendaagse elementen te integreren. De ontmoeting van beide gezelschappen resulteerde in Golyamata, een project dat tijd en genres overstijgt en Bulgaarse melodieën combineert met moderne arrangementen.

Akhatar : echo van de Galicische tradities

Op het Galicische platteland is de winter een tijd van samenzijn. Het werk op het veld maakt plaats voor foliada, geïmproviseerde feestjes waar alle generaties samenkomen. Vrouwen nemen er een centrale plaats in. Ze begeleiden de dansen met luide liedjes en percussie met voorwerpen uit het dagelijkse leven (schelpen, ijzeren blikjes, sleutels…). Akhatar is de stem van deze traditie. Het repertoire van deze vrouwen vertelt over de vreugde en het verdriet van het boerenleven, de beproevingen, de liefde, en de kracht van zusterschap.

De avond wordt gehouden op Domaine Thénard. De poorten gaan open om 19.00 uur en toegangsprijs bedraagt € 22.

VRIJDAG 28 JUNI

Mouvman Alé: de ritmes van La Réunion

Deze groep werd in 2016 opgericht door singer-songwriter Franswa Virassamy-Macé en legt zich toe op de ontwikkeling van het artistieke universum. Met de teksten en melodieën van Franswa ervaart men de intense vibratie van het dagelijkse leven op La Réunion. Tetka, die de energie van het eiland beheerst, staat de muzikanten toe om muziekstijlen van elders te integreren en waardoor ze de universaliteit van het eiland versterken.

Bobo & Behaja: in het hart van de Malgache trance

Dit Frans-Malagassische vijftal verkent de nieuwe uitzinnige geluiden en ritmes van tsapiky, jonge trancemuziek uit het zuidwesten van Madagascar. Bobo & Behaja is een verlenging van de samenwerking tussen Electric Vocuhila en de muzikanten van de moderne tsapiky groep Behaja. Deze formatie biedt een bijzondere combinatie met de saxofoon. Hun muziek is een fusie van tsapiky, jazz en rock.

Sahra Halgan: de stem van Somaliland

Sahra Halgan is een iconisch artieste uit dit sinds 1991 onafhankelijke land dat nog niet is erkend door de internationale gemeenschap. Als tiener legde ze zich al toe op zang en muziek waarbij ze de conventies van haar stam en familie trotseerde. Tijdens de dictatuur van de jaren ’80 krijgt ze de bijnaam Halgan, de vechter. Haar liedjes wonnen het hart van het volk. Aan het front zong ze voor de gewonden en de strijders.

Patxi: op het kruispunt van de ritmes van de Indische Oceaan

Patxi, één van de Sheitan Brothers, laat z’n publiek kennismaken met zijn visie op de Indische Oceaan en de diversiteit van muzikale invloeden. Een fusie van genres waar verkenning en tradities elkaar ontmoeten. De nadruk van deze muzikale reis ligt op de ritmes die de pluraliteit van de Indische Oceaan weerspiegelen, verrijkt met een vleugje Franse boogie, Italo-disco en Braziliaanse klanken. Pareltjes uit de jaren ’80 herleven. Ontdek muzikale klanken met de energie van dans en de verre echo’s van de eilanden.

De avond wordt gehouden op Domaine Thénard. De poorten gaan open om 19.00 uur en toegangsprijs bedraagt € 22.

ZATERDAG 29 JUNI

Bab’l Bluz: een fusie van Rock en Maghreb

Een Frans-Marokkaans kwartet dat een revolutie in de muziekscene teweegbrengt met z’n gedurfde samensmelting van traditionele Noord-Afrikaanse ritmes en rock. Het wordt een meeslepende ervaring waarin oude klanken het lef van rock ontmoeten. Bab’l Buz herziet en moderniseert het muzikale erfgoed van de Maghreb. De muziek is verankerd in de woestijn blues, funk en rock en heeft soefi-invloeden ondergaan in de zoektocht naar transcendentie en eenheid.

Raïna Raï: de legenden van Raï

Deze avond staat in het teken van de woestijn en de levendige geluiden uit Algerije. Raïna Raï, afkomstig uit Sidi Bel-Abbès, is een hoeksteen in de geschiedenis van Raï, de muziekstijl die is ingebed in de cultuur van Algerije en de Maghreb. De groep onderscheidt zich door z’n unieke mix van traditionele Algerijnse ritmes met rockinstrumenten. Het optreden op MusiCaves is meer dan een muzikale uitvoering. Het is geen levend bewijs van de veerkracht van de raï-cultuur en haar evolutie. Dit wordt een avond waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten met een explosie van vrolijkheid en nostalgie.

Rokhs: een venster naar de ziel van de Perzische muziek

Een uitzonderlijke muzikale formatie die het publiek meeneemt naar het hart van de Perzische traditie. Het werd in 2021 opgericht en wil het rijke, klassieke Perzische repertoire van de Perzische muziek verkennen. Het is muziek in zijn puurste en meest ontroerende vorm. Hun interpretatie, met behoud van de eenvoud en authenticiteit, onderscheidt zich door een grote mate van originaliteit. De instrumentale finesse van Sogol Mirzaei en de vocale uniciteit van Hossein Rad zorgen voor een zeldzame muzikale ervaring en een nieuw perspectief op een eeuwenoude kunst.

Acidusa: een verkenning van het erfgoed van de Middellandse Zee tot aan de toekomst

Dit gepassioneerde DJ-duo verlegt voortdurend muzikale grenzen. Het komt voort uit een verlangen om het gebied van de nog niet ontdekte klanken te verkennen en tegelijkertijd eer te bewijzen aan de mediterrane wortels die de muzikale entiteit van het duo hebben gevoed. Acidusa symboliseert de harmonieuze ontmoeting tussen oud en nieuw, tussen tradities en innovatie. De magie van Acidusa-fusie sleept het publiek mee.

De avond wordt gehouden op Domaine Thénard. De poorten gaan open om 19.00 uur en toegangsprijs bedraagt € 22.

ZONDAG 30 JUNI

Afsluitend concert van het duo Hélène Escriva en Pierre Cussac

Een ochtend in het teken van de Spaanse harmonie

MusiCaves eindigt met een bijzondere muzikale formatie. Hélène Escriva en Pierre Cussac vormen een origineel duo dat de accordeon combineert met de bastrompet. Een verrassende en boeiende combinatie van muziekinstrumenten die niet vaak voorkomt. Ze onderzoeken werk van Granados, Massenet, Ibert, De Falla, Weill en andere bijzondere klassieke, traditionele en moderne werken. Het wordt een kleurrijke muzikale reis.

Het afsluitende concert is om 10.30 uur in de kerk van Givry. toegangsprijs bedraagt € 20.

Een toegangspas voor het gehele festival kost € 69. Kaarten kunnen online worden besteld. Geadviseerd wordt om 30 minuten voor aanvang van een concert aanwezig te zijn.