Een geanimeerde herfstmarkt waar op een enorme grill kastanjes worden geroosterd en met een ouderwetse pers vers appelsap wordt gemaakt.
In de dorpskern van Diges wordt op zaterdag 19 oktober van 8.00 tot 18.00 uur het Fête de la Châtaigne, het kastanjefeest, gehouden.
Van oudsher is dit een gebied van kastanjes, walnoten en appels. Aan het begin van de vorige eeuw verkochten de producenten de derde zondag van oktober op het dorpsplein hun herfstgroenten en-fruit aan de inwoners. Die traditie was verloren gegaan maar in de jaren ’80 weer in ere hersteld. Tegenwoordig is het een groot feest dat jaarlijks zo’n 13.000 bezoekers trekt.
De kastanjes zouden, geroosterd of in gerechten en taarten verwerkt, stress en vermoeidheid bestrijden. In Diges worden ze tijdens de jaarlijkse markt geroosterd op een enorme grill die speciaal voor dit evenement is gemaakt. Die dag wordt er zo’n 2 ton aan kastanjes verkocht.
De enorme, ouderwetse appelpers trekt elk jaar veel bekijks. Het feestcomité van Diges verkoopt zowel vers geperst appelsap als cider. In voorgaande jaren werd hier zo’n 3.500 liter appelsap op één dag geproduceerd.
Verder zijn er kastanjemeel, notenolie, allerlei soorten kool, pompoenen, appels, paddenstoelen, confituren en kazen te koop. Allemaal afkomstig uit de directe omgeving. Liefhebbers kunnen er ook smullen van ter plekke gemaakte boudin (bloedworst). Tijdens de markt wordt maar liefst 700 meter boudin geproduceerd en verkocht.
Onder een grote kastanjeboom worden maaltijden geserveerd. Er wordt ook gepicknickt met aankopen die op de markt zijn gedaan.
Verder is er de hele dag door volop vertier met een grote rommelmarkt, een tentoonstelling van oude landbouwmachines, exposities van kunstenaars (in de kerk en het gemeentehuis), een draaimolen voor de kinderen en muziek.
De toegang tot het feest is gratis. Aangeraden wordt om manden of tassen mee te nemen voor de aankopen.