1001 Brocante

1001 Brocante

15, Route de la Loutière – Poirot-Dessous, 58230, Ouroux-en-Morvan

Brocante en handwerk waar mensen blij van worden.


Voordat ze zich in de Morvan vestigde, had Desirée Geurts al acht jaar een brocantezaak in West-Friesland. Toen de Covid-periode voorbij was, haalde ze haar man over om naar Bourgondië te verhuizen. Ze kochten een huis met een enorme schuur in het gehuchtje Porirot-Dessus bij Ouroux-en-Morvan. De schuur werd grondig verbouwd en van daaruit runt ze nu 1001 Brocante. 

Desirée verkoopt vooral aan toeristen die de streek bezoeken en heeft tevens een internetwinkel. Haar brocante zijn over het algemeen niet te groot en niet te zwaar; dus makkelijk mee te nemen of op te sturen. Ze wil graag dingen verkopen waar mensen blij van worden. Niet om ze eeuwig in de kast te laten staan, maar om ze daadwerkelijk te gebruiken en ervan te genieten.

Haar klanten zijn het meest geïnteresseerd in oude gebruiksvoorwerpen. Daar zoekt ze naar op de kleinere rommelmarkten en bij vide-maisons (garageverkopen) van particulieren. Inmiddels weten de bewoners uit de omgeving dat ze bij 1001 Brocante terecht kunnen als ze hun zolder opruimen of een oud huis moeten leeghalen. Vaak knoopt Desirée een praatje met mensen aan wanneer ze ergens iets bijzonders ziet. Dan gebeurt het weleens dat ze het mag kopen. De oude spullen die met liefde en vakmanschap zijn gemaakt, raken echter op. Enkele jaren geleden was er bijvoorbeeld nog veel oud email te koop maar het wordt steeds lastiger om daar nog aan te komen.

Behalve brocante heeft ze ook eigen handwerk in het assortiment. Meer dan 15 jaar maakte ze teddyberen die op internationale beurzen werden verkocht. De laatste beren gingen mee naar Frankrijk en worden daar nu te koop aangeboden. Van oud linnengoed en kant vervaardigt ze leuke kussens, vlaggetjes en guirlandes. Legerstrozakken worden verwerkt tot stoere kussens. De twinkelaars, lichtpotten waarvan de silhouetten naar voren komen als de gekleurde lampjes aan gaan, zijn eveneens van eigen hand. Dat geldt ook voor de sieraden van halfedelstenen. Via workshops deelt ze haar creatieve kennis en ervaring.

Bezoekers aan 1001 Brocante ontdekken ’s zomers nog een andere passie van de eigenaresse: tuinieren. De mooie bloementuin voor het woonhuis verraadt haar achtergrond als hovenier.

Zie voor de openingstijden de website van 1001 Brocante.