19 juni 2024

Melancholie met familieportretten uit de Romantiek

Tot 22 september laat het kasteel van Bussy-Rabutin het publiek ervaren in welke sfeer een gegoede familie uit de 19e eeuw leefde. Bezoekers betreden de intimiteit van hun privévertrekken. De tentoongestelde portretten, voorwerpen, boeken, serviesgoed, meubilair en kledingstukken ademen de zoete melancholie die kenmerkend is voor de tijd van de Romantiek.

Met een familieportret wilde met name de bourgeoisie (burgerij) het eigen economische en sociale succes vast laten leggen voor het nageslacht. Bij gebrek aan een adellijke afkomst, werd het gezin de hoeksteen van het bourgeoisie model. De familieleden poseerden in hun mooiste kleren en tegen een passende achtergrond. Kunstenaars probeerden hun essentie, persoonlijkheid en familierelaties over te brengen aan de hand van zorgvuldig overwogen poses en zeer gedetailleerde achtergronden.

Omdat de portretten het beste tot hun recht komen in een omgeving uit diezelfde periode, is de expositie ingericht in de Sarcus-vleugel op de eerste verdieping van het kasteel. De familie Sarcus kocht het kasteel aan het begin van de 19e eeuw en hun appartementen werden onlangs gerenoveerd en opnieuw voor het publiek geopend.

Het kasteel putte voor deze expositie uit de eigen collectie. Ook gaven particulieren een deel van hun verzameling in bruikleen. Zo zijn de meeste portretten afkomstig uit de collectie van het abdijkasteel van Moutiers-Saint-Jean.

Het kasteel, in Bussy-le-Grand, is tot en met 14 september dagelijks open van 9.15 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Daarna van 9.15 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 9 per persoon (kinderen tot 18 jaar gratis). Er is Nederlandstalige documentatie aanwezig.