3 april 2023

L’Expérience des Pierres

Paray-le-Monial is het mozaïekstadje van de Bourgogne en heeft een centrum voor eigentijdse mozaïeken (Maison de la Mosaïque Contemporaine). Daar is van 30 april tot 21 september 2023 de expositie L’Expérience des Pierres (de ervaring van stenen) van Pascale Beauchamps te zien.

Deze kunstenares uit Bretagne startte in 1995 met het maken van mozaïeken. Daarvoor gebruikt ze stenen. Die worden niet op maat gesneden doch gesorteerd. Vervolgens worden ze in golvende vormen, die beweging uitdrukken, in een bed van cement gelegd.

Pascale Beauchamps exposeerde eerder op andere plaatsen in Frankrijk en in Italië. Haar creaties, die vaak monumentaal van omvang zijn, staan in tuinen, bij openbare gebouwen, hotels en particulieren. Ze is gewend aan grote formaten, maar heeft nu een aantal kleinere werken gemaakt.

L’Expérience des Pierres laat zien hoe, door te spelen met de mineralen, stenen veranderen in mysterieuze voorwerpen. Ze vormen minerale hersenschimmen die mens en natuur met elkaar verbinden. Het zijn vreemde objecten met mysterieuze namen als GEODES, ARTIFACTS, CORPUSCULES, en LITHOPTIEK die het publiek nieuwsgierig maken.

De expositie loopt van 30 april tot en met 21 september 2023 en is gratis toegankelijk. Het Maison de la Mosaïque Contemporaire is dagelijks van 15.00 tot 18.00 uur geopend. Het adres is:  15B, Quai de l’Industrie, 71600 Paray-le-Monial.