26 januari 2023

Lac des Settons wordt weer gevuld

Het stuwmeer van Settons, een belangrijke toeristische trekpleister in het centrum van Bourgondië, vult zich weer met water. Vanwege werkzaamheden aan de 20 meter hoge en 217,5 meter lange stuwdam werd het meer vorig jaar drooggelegd.

Met ongeveer 300.000 recreanten per jaar, is het geliefd bij iedereen die graag het water opzoekt. Het vullen duurt een aantal maanden want het gaat om een oppervlakte van zo’n 330 hectaren. Dat betekent 19,5 miljoen kubieke meter water. Met het oog op het nieuwe toeristenseizoen is in januari de stuwdam in het riviertje de Cure weer opengezet zodat het meer op tijd vol is.

Komende zomer kunnen bezoekers dus weer terecht bij het Lac des Settons om te zonnebaden en zwemmen. Het strand bij “presqu'île des Settons” is in juli en augustus bewaakt. De vele bomen rond het water zorgen dat er op hete dagen ook voldoende schaduw is.

Behalve zwemmen zijn er nog heel veel andere wateractiviteiten te beleven: kajakken, kanoën, zeilen, catamaran varen, surfen, waterfietsen, waterskiën, e-foilen, SUP’en, jetskiën… Verder worden er rondvaarten, met een gids, aangeboden.

Het meer ligt in het Regionaal Natuurpark Morvan, een prachtige omgeving die ook buiten het hoogseizoen veel wandelaars en fietsers trekt. Het Toeristenbureau, gevestigd aan de rand van het meer, is het vertrekpunt voor een bewegwijzerde wandelroute (17 kilometer) en voor twee mountainbikeroutes.

Hoe snel het Stuwmeer van Settons weer vol is, hangt af van de neerslag in de komende periode. Ten laatste tegen juni moet de waterstand terug zijn op het gebruikelijke niveau. Aangezien niet alle onderhoudswerkzaamheden aan de stuwdam tijdig konden worden afgerond, zal naar verwachting komende herfst een nieuwe drooglegging volgen.

Foto: Nièvre Tourisme ©Manu Foucherot,