25 augustus 2023

Stuwmeer Lac des Settons vanaf 4 september opnieuw drooggelegd

Zwemmers en watersporters kunnen nog tot het einde van de schoolvakanties volop genieten van het Lac des Settons in de Morvan. Op 4 september gaan de kleppen weer open. Net als aan het einde van de vorige zomer, zal het stuwmeer in ongeveer een maand tijd gecontroleerd worden drooggelegd voor groot onderhoud.

Vanwege de regen kon afgelopen winter niet al het benodigde onderhoud worden uitgevoerd. In januari is het werk afgebroken en werden de kleppen gesloten. Het zou immers een aantal maanden duren om het water weer redelijk op peil te krijgen voor het toeristenseizoen 2023.

Komend najaar worden de resterende werkzaamheden uitgevoerd. Rond 1 oktober kan daarmee worden gestart. Als het weer meewerkt, moet het in zes weken klaar zijn. Dan kunnen begin december de kleppen worden gesloten en resteert er nog voldoende tijd om het het Lac des Settons te vullen voor de start van het toeristenseizoen 2024.

Naar verwachting hoeft het Lac des Settons in de eerstvolgende decennia niet opnieuw leeg. De drooglegging blijft een unieke gelegenheid om de stuwdam, die tot de oudste van Frankrijk behoort, op een andere wijze te bekijken en een blik te werpen op de bodem van het meer.

Het is één van de oudste gemetselde stuwdammen van Frankrijk. Hij bestaat uit granietblokken die, met hun gewicht, de stabiliteit van de dam veiligstellen. Aan de kant van het meer is een muur toegevoegd. Daarin zijn putten en kamers aangebracht om water op te vangen en te evacueren.

Het Lac des Settons werd in 1858 geopend en diende tot 1925 voor de houtvlotterij: toen werden de kleppen nog jaarlijks geopend om de gekapte boomstammen uit de Morvan af te laten drijven naar Parijs waar ze werden gebruikt als stookhout. Daarna kreeg het meer een toeristische bestemming.

De dam is 20 meter hoog en 217,5 meter lang. Hij houdt 19,4 miljoen kubieke meter water tegen. Het meer is 330 hectaren groot.