Het departement Nièvre ontvangt in week 42 Nederlanders en Vlamingen die serieuze plannen hebben om er te gaan wonen en werken. Lonneke Grobben is al sinds 2010, in opdracht van het departement, de organisator van deze jaarlijkse kennismakingsdagen.
De Nièvre is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit Nederland en Vlaanderen die genieten van de mooie natuur. Ze vinden er, niet te ver van huis, rust en ruimte. Het is ook een geweldige plek om te wonen en te (tele)werken. De woningen zijn er nog betaalbaar en er liggen volop mogelijkheden om zelf iets nieuws op te starten.
Wie serieus geïnteresseerd is, kan zich via de kennismakingsdagen op weg laten helpen door het departement. Tot nu toe hebben zo’n 100 Nederlanders en Vlamingen, na deelname aan die dagen, hun Franse droom gerealiseerd.
Lonneke legt uit dat de dagen zijn bedoeld voor mensen met een concreet plan: “We bieden hen de mogelijkheid om te onderzoeken of hun project realistisch en levensvatbaar is, wat ze daarvoor nog moeten doen, en waar ze terecht kunnen voor verdere stappen. Nederlanders zijn ondernemend en zien vaak kansen. Dat is hun kracht en tegelijkertijd hun zwakte. Mooie plannen kunnen in duigen vallen doordat het in Frankrijk anders werkt dan in Nederland. Het duurt hier allemaal wat langer, taalkwesties kunnen misverstanden veroorzaken, of ideeën slaan niet aan bij de Fransen. Niemand is gebaat bij een mislukking.”
De dagen staan ook open voor geïnteresseerden die de Nièvre al kennen. Bijvoorbeeld mensen met een vakantiehuis die zich hier permanent willen vestigen.
Slagingskansen
Lonneke licht toe waar een project aan moet voldoen om kans van slagen te hebben: “Heel belangrijk is de financiële positie. Het is niet realistisch om met een gezin en zonder enige buffer iets nieuws op te starten. Tweede punt is de inhoud van het project. Aan de slag gaan met een geheel nieuw beroep levert meer risico op dan doorgaan met een variant op het huidige beroep. Tot slot is er de kennis van de taal en cultuur. Vooral de taal is een zorg. Veel mensen willen pas na hun emigratie gaan werken aan hun Frans. Ze vergeten dat ze dan worden overspoeld met allerlei besognes. Als ze geen Frans spreken, zijn ze bovendien veel afhankelijker van anderen.”
Het vakgebied is minder relevant voor de slagingskans. Volgens Lonneke is in de Nièvre de vraag naar mensen heel breed: “Insteek is om hier meer bedrijvigheid te creëren. We willen heel graag medisch personeel aantrekken. Dat lukt alleen wanneer ook de andere voorzieningen, zoals de horeca, toereikend zijn. Langs het Canal du Nivernais, waar in het toeristenseizoen veel pleziervaarders en fietsers voorbijkomen, is ruimte voor allerlei activiteiten: een gezellige theesalon, adressen voor kortstondige overnachtingen, fietsenmakers… Zoiets opzetten is heel leuk, maar het vergt wel een goed businessplan; zeker als men er het hele jaar van moet leven.”
Als geen ander kent Lonneke de moeilijke momenten die de Nederlanders en Vlamingen ervaren in de Nièvre: “Het is een mooi departement hoewel het er ‘s winters koud kan zijn en dagen achtereen regenen. Kom ook eens in die tijd van het jaar kijken alvorens te verhuizen. Verder heb je in dit land geduld nodig. Je moet hier overal op wachten. Dat zit niet in onze genen. We begrijpen het niet en we winden ons erover op. Het is beter om eraan te wennen, want het verandert toch niet.”
Programma
De eerste aanmeldingen voor week 42 zijn al binnen. De meeste projecten richten zich op het toerisme en een enkeling kiest voor de verpleging. Er zijn nog een paar plekken vrij. Lonneke verduidelijkt dat het aantal plaatsen beperkt is: “Zes koppels is het maximum. We willen iedereen goed kunnen begeleiden. Het kost tijd om alles te vertalen en alle vragen te beantwoorden. Bovendien gaan we veel op stap. Naarmate er meer auto’s zijn, wordt het lastiger om elkaar te blijven volgen.”
Het programma voor de kennismakingsdagen wordt op maat gemaakt. Naast enkele algemene informatiesessies bestaat het hoofdzakelijk uit bezoeken aan Nederlanders en Vlamingen die in de Nièvre wonen en ervaring hebben met het werk waarop de projecten zich richten.
De deelnemers betalen zelf hun reiskosten naar en in de Nièvre. Het departement biedt de overnachtingen en een deel van de maaltijden aan. Na de kennismakingsdagen stopt de begeleiding vanuit het departement. Wie dan nog verdere ondersteuning wil, kan die inkopen bij bureaus.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Lonneke Grobben, emigratiecoach bij Lonneque, via regiobfc@gmail.com of telefoonnummer 0033 786 25 16 55.
Foto: ©Nièvre Attractive.