27 maart 2022

Uniek gastronomisch centrum in Dijon

Dijon had al een goede gastronomische reputatie: vijf Michelin sterren, zeer levendige markthallen, een bibliotheek met een verzameling van 17.000 menu’s, food opleidingen, specialiteiten als mosterd, crème de cassis, kruidkoek… Nu heeft het zijn positie als gastronomische stad nog verder versterkt.

Op 6 mei heeft de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin officieel z’n deuren geopend. Het is een enorm centrum (6,5 hectare) met internationale uitstraling, helemaal gewijd aan eten en drinken, en bedoeld om de gastronomische waarden van de Fransen verder te laten leven.

Dubbel UNESCO erfgoed

Dijon is de perfecte locatie voor dit bijzondere project vanwege z’n dubbele UNESCO-erkenning: voor de gastronomische maaltijden en voor de wijnbouwcultuur.

De maaltijden voor de Fransen gelden als bijzonder. Hun 1.000 jaar oude gastronomische traditie versterkt sociale banden. De Fransen delen hun recepten en kookkunsten, zijn in staat om goede producten uit te kiezen, weten een passende wijn te schenken, en kunnen een gezellige feestelijke maaltijd verzorgen. In 2010 bevestigde de UNESCO de waarde hiervan: de gastronomische maaltijd van de Fransen werd officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

In 2015 volgden de climats, de 1.247 kleine wijngaarden van Bourgondië met z’n vele Grand Crus: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Meursault… Ze vormen een lint van 40 kilometer in de Côte de Beaune en de Côte de Nuits, tussen Dijon en Santenay. Door ze te kwalificeren als werelderfgoed erkende de UNESCO het 2000 jaar oude Bourgondische wijnbouwmodel. Dat bestaat uit een mozaïek van kleine wijngaarden die door onderlinge verschillen in bodem, blootstelling aan de zon, en de persoonlijke keuzes van de wijnboer allemaal hun eigen specifieke kwaliteitswijn produceren. Ook de oude binnenstad van Dijon hoort tot het werelderfgoed: van hieruit werd immers het systeem met climats bevorderd. Overigens is de universiteit van Bourgondië, in Dijon, de enige ter wereld met een UNESCO leerstoel “Wijncultuur en -tradities”.

Zien, ruiken, proeven en zelf koken

De nieuwe Cité is gebouwd op de plek waar eerder het universiteitsziekenhuis van Dijon stond. De historische monumenten en bijzondere gebouwen van het oude ziekenhuisterrein, waaronder twee kapellen en een apotheek, zijn geïntegreerd in de Cité. Behalve een dorp voor startups, een hotel, een bioscoop en scholen, is er vooral heel veel ruimte voor bezoekers om de Franse gastronomie te zien, te ruiken en te proeven:

  • Het nieuwe “Pavillon de la gastronomie et du vin” en de vernieuwde “Grande Chapelle”: 1.750 m2 aan expositieruimte plus een winkel om inzicht te krijgen in de Franse gastronomie en de betekenis van de wijn. Aangeraden wordt om voor hiervoor minimaal drie uur uit te trekken. De eerste tijdelijke tentoonstelling gaat over patisserie.
  • “Village gastronomique”: dit dorp, met een omvang van 5.000 m2, prikkelt alle zintuigen. Ambachtelijke streekproducten worden verkocht in een uniek decor. Er zijn originele proeverijen, restaurants, en winkeltjes inclusief een gastronomische boekwinkel.
  • “De 1204”: hier worden, op een oppervlakte van 500 m2, vaste en tijdelijke tentoonstellingen gehouden over de architectuur en het erfgoed van Dijon. Dit is immers één van de zeven steden in Bourgondië met het label “Ville d’Art et d’Histoire”. Er is ook een ontvangstplek waar toeristen meer informatie kunnenkrijgen om het erfgoed van Dijon zelf nader te verkennen.
  • De “Cave de la Cité”: een wijnkelder met 250 verschillende wijnen waar een persoonlijke proeverij mogelijk is.
  • De “Cuisine expérientielle”: niet alleen ingericht om te proeven, maar ook om zelf te koken tijdens workshops en masterclasses.

www.citedelagastronomie-dijon.fr