Dijon had al een goede gastronomische reputatie: vijf Michelin sterren, zeer levendige markthallen, een bibliotheek met een verzameling van 17.000 menu’s, food opleidingen, specialiteiten als mosterd, crème de cassis, kruidkoek… Nu heeft het zijn positie als gastronomische stad nog verder versterkt.
Op 6 mei heeft de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin officieel z’n deuren geopend. Het is een enorm centrum (6,5 hectare) met internationale uitstraling, helemaal gewijd aan eten en drinken, en bedoeld om de gastronomische waarden van de Fransen verder te laten leven.
Dubbel UNESCO erfgoed
Dijon is de perfecte locatie voor dit bijzondere project vanwege z’n dubbele UNESCO-erkenning: voor de gastronomische maaltijden en voor de wijnbouwcultuur.
De maaltijden voor de Fransen gelden als bijzonder. Hun 1.000 jaar oude gastronomische traditie versterkt sociale banden. De Fransen delen hun recepten en kookkunsten, zijn in staat om goede producten uit te kiezen, weten een passende wijn te schenken, en kunnen een gezellige feestelijke maaltijd verzorgen. In 2010 bevestigde de UNESCO de waarde hiervan: de gastronomische maaltijd van de Fransen werd officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
In 2015 volgden de climats, de 1.247 kleine wijngaarden van Bourgondië met z’n vele Grand Crus: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Meursault… Ze vormen een lint van 40 kilometer in de Côte de Beaune en de Côte de Nuits, tussen Dijon en Santenay. Door ze te kwalificeren als werelderfgoed erkende de UNESCO het 2000 jaar oude Bourgondische wijnbouwmodel. Dat bestaat uit een mozaïek van kleine wijngaarden die door onderlinge verschillen in bodem, blootstelling aan de zon, en de persoonlijke keuzes van de wijnboer allemaal hun eigen specifieke kwaliteitswijn produceren. Ook de oude binnenstad van Dijon hoort tot het werelderfgoed: van hieruit werd immers het systeem met climats bevorderd. Overigens is de universiteit van Bourgondië, in Dijon, de enige ter wereld met een UNESCO leerstoel “Wijncultuur en -tradities”.
Zien, ruiken, proeven en zelf koken
De nieuwe Cité is gebouwd op de plek waar eerder het universiteitsziekenhuis van Dijon stond. De historische monumenten en bijzondere gebouwen van het oude ziekenhuisterrein, waaronder twee kapellen en een apotheek, zijn geïntegreerd in de Cité. Behalve een dorp voor startups, een hotel, een bioscoop en scholen, is er vooral heel veel ruimte voor bezoekers om de Franse gastronomie te zien, te ruiken en te proeven:
www.citedelagastronomie-dijon.fr