9 september 2023

Expositie Vlaamse kunstenaar Patrick Villas in Saulieu

Van 13 september tot en met 31 december toont het Musée Pompon in Saulieu werk van Patrick Villas. Deze Vlaamse kunstenaar verzorgde dit jaar ook de buitenexpositie die al sinds mei loopt. Een wandelroute door het plaatsje voert langs zes (semi-)monumentale beelden van dieren die door hem zijn gemaakt.

Uit zijn werk spreekt een grote passie voor de dierenwereld. Al meer dan 20 jaar bezoekt Patrick Villas de Noord-Europese dierentuinen. Het zijn vooral de katachtigen die hem fascineren: panters, cheeta’s, leeuwen, tijgers… Hij toont ze in allerlei posities en houdingen. Ze zijn mooi gemodelleerd: krachtig en tegelijkertijd gespannen. De anatomie van hun bewegingen is chirurgisch uitgesneden.

Behept met een buitengewoon observatievermogen, geldt Patrick Villas binnen de kunstwereld als één van de grootste specialisten in dierlijke morfologie. Hij legt de schoonheid van de dieren vast om te waarschuwen voor hun verdwijning.

De klei die hij gebruikt, blijft natuurlijk, ruw en getextureerd. Maar hij gaat verder dan een rauwe modellering en geeft zijn dieren souplesse en kwetsbaarheid mee. Patrick Villas creëert eerder allure dan contouren. Hij onderwerpt het publiek aan de stille kracht van zijn katachtigen.

Met zijn bijzondere beelden neemt Patrick Villas afstand van de klassieke figuratie. Hij vernieuwt constant en verkent daarbij nieuwe technieken om te modelleren. Bijvoorbeeld het gebruik van was, papier en plakband dat hij met name in portretten toepast. Verder wijdt hij zich ook aan tekeningen, olieverfschilderijen en keramiek.

Patrick Villas werd in 1961 in Antwerpen geboren. Hij studeerde in zijn geboortestad aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, vestigde zich in 2010 in Frankrijk, en exposeert over de hele wereld. Bij zijn atelier in Soulacourt-sur-Mouzon, in de Haute-Marne, op 120 kilometer afstand van Dijon heeft hij een beeldentuin die elk jaar in juli gratis te bezichtigen is.

Foto's: ©Patrick Villas