16 december 2022

Expositie Maria Vieira da Silva in Dijon

Tot 3 april wordt in het Musée des Beaux-Arts in Dijon, in het voormalige paleis van de hertogen van Bourgondië, een tentoonstelling gehouden van en over de Portugese kunstenares Maria Helena Vieira da Silva (1908-1992). Zij was een belangrijke persoon in de geschiedenis van de abstracte kunst. Dijon bezit een uitzonderlijke verzameling die haar niet-aflatende fascinatie voor ruimte, diepte en de stad toont. Voor deze expositie is tevens werk geleend van galerieën, kunstcentra, musea en particulieren uit Frankrijk, Zwitserland en Portugal.

Maria Vieira da Silva was goed bevriend met Kathleen en Pierre Granville. Dit Parijse koppel verzamelde haar werk sinds het midden van de jaren ’30 en doneerde het in de jaren ’70 aan de stad Dijon. Zo kwam het terecht in de collectie van het Musée des Beaux-Arts. Zelf schonk ze drie werken aan het museum, waaronder Urbi et Orbi dat haar grootste schilderij op canvas is (300 x 400 cm). Later kreeg het museum van anderen nog meer werken van haar.

Deze tentoontelling, 30 jaar na haar overlijden, is samen met het Cantini Museum in Marseilles en de Jeanne Bucher Jaeger Gallery uit Parijs georganiseerd. In totaal zijn er zo’n 80 kunstwerken van Viaira da Silva te zien. De expositie, die bijdraagt aan het beter zichtbaar maken van vrouwen in de kunst, bestaat uit twee delen. L’oeil du Labyrinthe (het oog van het labyrint) laat een chronologisch overzicht zien van haar werk. L’oeil des Collectioneurs (het oog van de verzamelaars) gaat over haar bijzondere relatie met Kathleen en Pierre Granville.

Het museum is dagelijks geopend behalve op dinsdagen en feestdagen. Zie voor exacte openingstijden de website van het museum. De expositie is, net als de rest van het museum, gratis toegankelijk.