17 november 2022

Eerste wijnen van 2022

Met de appellations Moulin-à-Vent en Saint-Amour begint in het uiterste zuiden van Bourgondië de Beaujolaisstreek. Traditiegetrouw worden in die streek op de derde donderdag van november de allereerste wijnen van dat jaar, de Nouveaux, op de markt gebracht.

Terwijl de Bourgogne wijnen worden gemaakt van Pinot Noir druiven, is in de Beaujolaisstreek de Gamay druif overheersend. Door de extreme weersomstandigheden van dit jaar, leverden de wijngaarden in 2022 gemiddeld 20% minder druiven op dan in de voorgaande vijf jaar. Maar de druiven die werden geoogst, waren magnifiek en hadden een ideale rijpheid.

Bij Inter Beaujolais zijn ze zeer verheugd over de kwaliteit: er zijn gelijkenissen met de grote wijnjaren 2009, 2015, 2018 en 2020. Ook 2022 zal de boeken in gaan als een heel goed jaar voor de Beaujolais wijnen. Ze worden omschreven als evenwichtig, vlezig en krachtig.

De frisse, fruitige Beaujolais Nouveaux zijn in allerlei varianten te krijgen: klassiek, ietwat rosé, licht en subtiel… De Nouveaux zijn vooral feestwijnen die jong worden gedronken. Daarnaast brengt de streek ook Beaujolais de Caractère voort. Deze karaktervolle wijnen zijn op hun plek in een wijnbar of, aan tafel, in een bistro. De Beaujolais d’Exception zijn de allerbeste wijnen voor bijzondere momenten. Ze hebben een complex aroma en kunnen lang worden bewaard.

De Nouveaux omvatten bijna 20% van de Beaujolais productie. Wereldwijd worden elk jaar zo’n 100 miljoen glazen van deze jonge wijn geschonken. Vanaf 17 november is hij op veel plaats in en buiten Bourgondië te proeven.

Foto: © Vins du Beaujolais