21 februari 2023

Druyes-les-Belles-Fontaines kandidaat voor titel Favoriet Dorp van de Fransen

Elk jaar kiezen de Fransen hun favoriete dorpje (Le Village Préféré des Français). Eén van de 14 kandidaten voor dit jaar is Druyes-les-Belles-Fontaines. Het plaatsje, in de Yonne, vertegenwoordigt daarmee de regio Bourgondië en Franche-Comté. De winnaar wordt eind juni of begin juli bekend gemaakt.

Karakteristiek voor Druyes-les-Belles-Fontaines is het oude fort met z’n vierkante grondplan. Het werd in de 12e eeuw gebouwd door de graven van Nevers en Auxerre. Met z’n militaire architectuur uit de Romaanse tijd steekt het bouwwerk boven het dorp uit. Het fort is in particulier bezit. Een vereniging organiseert er elk jaar bezoeken en evenementen voor een groot publiek.

Een ander belangrijk monument van Druyes-les-Belles-Fontaines is de Romaanse kerk die eveneens uit de 12e eeuw dateert. Net als het fort, is dit een historisch monument. De lindeboom bij de kerk is sinds 1935 een natuurlijk monument. Hij heeft een beginnende brand overleefd.

Nog een historisch monument is de wasplaats die rond 1830 werd gebouwd aan de voet van de heuvel, in het centrum van het dorp. Bijzonder aan de architectuur is de constructie met het boogvormige dak.

Het viaduct, buiten de bebouwde kom, werd in 1880 aangelegd door de nationale spoorwegen om Triguères te verbinden met Clamecy. Er reed zeven keer per dag een trein overheen. Tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt om mooie foto’s van het fort te maken en om te bungeejumpen.

Druyes-les-Belles-Fontaines is ontstaan uit de evangelisatie van een monnik, de Heilige Romain, die hier z’n intrek nam in een grot. Na zijn heiligverklaring kon het gebied zich, dankzij de pelgrims, verder ontwikkelen.

Het dorpje sterkt zich vanaf een rotsachtige plateau uit tot een bassin van bronnen. Het telt ongeveer 300 inwoners.

De omgeving van Druyes-les-Belles-Fontaines spreekt vooral toeristen aan die op zoek zijn naar de rust van het Franse platteland. Men kan er heerlijk wandelen. De stad Auxerre ligt op 30 kilometer afstand. In de omgeving zijn meerdere kastelen te bezoeken, waaronder een Middeleeuws kasteel in aanbouw (Guédelon).

Stemmen op dit mooie Bourgondische plaatsje kan tot en met 10 maart via: ftvetvous.fr/levillage.

Druyes-les-Belles-Fontaines, (futur) village préféré des Français !
Druyes-les-Belles-Fontaines, (futur) village préféré des Français !