Domaine de la Monette

Domaine de la Monette

15, Rue du Château, 71640, Mercurey (Côte Chalonnaise)
Bekijk in Google Maps

Kennismaken met de biologische wijnen van een Nederlandse wijnboer in Bourgondië


Roelof Ligtmans en Marlon Steine zijn al sinds 2008 wijnboer in Bourgondië. Voor wijntoerisme hebben ze geen tijd; hun uren zijn hard nodig voor de wijngaard en de productie van hun wijnen. Maar ze verkopen wel aan particulieren.

Op afspraak kunnen Nederlandse en Vlaamse toeristen die geïnteresseerd zijn in hun wijnen er altijd terecht. Niet voor een excursie of rondleiding, wel om te kopen. In dat kader wordt uitleg gegeven over de wijnen die beschikbaar zijn en kunnen eventueel 1 of 2 wijnen geproefd worden.

In 2005 verkocht Roelof Ligtmans zijn aandeel in een automatiseringsbedrijf om samen met zijn vrouw, Marlon Steine, “iets leuks” te gaan doen. Dat werd uiteindelijk een eigen wijnhuis in Bourgondië. Na een studie aan het wijnlyceum in Beaune en stages bij wijnboeren gingen ze eind 2008 aan de slag op de eerste 1,5 hectare wijngaard van Domaine de la Monette in Mercurey. Dit domein kochten ze nadat het 15 jaar stil had gelegen.

Inmiddels heeft Domaine de la Monette, verdeeld over 28 verschillende percelen, ruim 11 hectaren aan wijngaarden. Van verschillende druivensoorten maken de Nederlanders lekkere wijnen met AOC-keurmerk waaronder een premier cru. Hun wijnstokken leveren jaarlijks zo’n 50.000 flessen rode en witte wijn op. Uit overtuiging produceren ze enkel biologische wijnen. Om het bio-label te mogen voeren, moeten ze aan een reeks Europese en Franse eisen voldoen. Maar ze willen vooral vanuit hun eigen gevoel leven en werken op een wijze die de planeet zo min mogelijk belast.

Kennismaken met hun biologische wijnen kan, op afspraak, op hun domein in Mercurey.