Festival Cornemuse

Festival Cornemuse

93, Route du Haut Morvan, 58430, Arleuf
Bekijk in Google Maps

Drie dagen traditionele muziek uit de Morvan met dans en wijn.


De Cornemuse (“doedelzak”) in Arleuf is een vrolijk beschilderd gebouw met café, restaurant en heel veel gezellige, traditionele muziekavonden. Bijna elk weekend is er wat te beleven.

Van 23 tot en met 25 februari organiseert de Cornemuse een festival dat helemaal is gewijd aan het gelijknamige muziekinstrument. Vanwege het succes in voorgaande jaren, is ervoor gekozen om het festival nu uit te breiden naar Villapourçon.

Professionele sonneurs (doedelzakspelers) en amateurs hebben tijdens dit festival  volop de gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Festival Cornemuse biedt dit jaar:

Vrijdag 23 februari – feestzaal Villapourçon:

18.00 uur: proeverij wijnen Gaël Jouvet
Domaine Jouvet, gevestigd in het zuiden van het Centraal Massief, produceert verfijnde, aromatische, frisse wijnen. Gaël Jouvet is niet alleen wijnadviseur maar ook doedelzakspeler. De Cornemuse wordt het beeldmerk van zijn domein en de Boudègue (de doeldelzak van de Haut Languedoc) van zijn beste wijn. In 2019 schakelde hij over naar biologische landbouw.

21.00 uur: Gallica
Deze drie artiesten uit de Morvan maken op een geheel eigen wijze muziek. Hun repertoire, om naar te luisteren en op te dansen, is voornamelijk afkomstig uit de “bergen” van de Morvan.
Met Seb Lagrange (accordeon), Quentin Millet (doedelzak) en Jean-Pascal Pin (draailier).

22.30 uur: Les Ragoûts

Deze groep ontstond in 1997 vanuit een muzikale en culinaire ontmoeting. Bernard Jacquemin (doedelzak), Marie-France Raillard (draailier, zang en percussie) en Daniel Raillard (accordeon, zang en percussie) brengen traditionele muziek en zang uit de Morvan-Auxois alsmede eigen composities. De oude melodieën zijn afgestoft en worden ondersteund met een moderne swing.

Zaterdag 24 februari – Cornemuse in Arleuf

11.00 en 15.00 uur: proeverij wijnen Gaël Jouvet
Zie hiervoor.

21.00 uur : Duo Gilles Desserprit en Marela Sammarone

Gilles Desserprit is een geweldige doedelzakspeler uit de Morvan. Hij wordt begeleid door de jonge violiste Marela Sammarone.

22.30 uur : Duo Souches

Dansmuziek uit het Centraal Massief en Midden-Frankrijk, gemaakt door twee jonge mensen met een passie voor doedelzak, accordeon en zang. Léonie Chevalez speelt doedelzak en Charles Pouységur accordeon. Ze laten het publiek dansen op de muziek van hun geboortestreek.

00.00 uur : bal

Muziek en dans met Roots Morvandelle. Na een aantal slapende jaren werd dit gezelschap in 2014 weer actief op verzoek van het accordeonfestival van Luzy. De muzikanten hebben allemaal een heel verschillende achtergrond. Hun muziek is geërfd van vorige generaties.

Zondag 25 februari – Cornemuse in Arleuf

14.30 uur: sluitingssessie
Alle muzikanten zijn uitgenodigd voor deze sessie waarbij ook het publiek van harte welkom is.

Toegangsprijs per avond is € 15. Een pas voor beide avonden kost € 25.

Vooraf kaarten reserveren via de website van de Cornemuse.