Bach Ensemble Amsterdam

Bach Ensemble Amsterdam

58420, Champallement
Bekijk in Google Maps

Van 7 tot en met 10 augustus optredens in diverse kerkjes en kerken in de Yonne en de Nièvre.


Bach Ensemble Amsterdam (BEA), onder leiding van Paulien Kostense, treedt deze zomer opnieuw op in Bourgondië. Van 7 tot en met 10 augustus speelt het gezelschap in kleine, intieme kerkjes en in grotere kerken waaronder de basiliek van Vézelay.

Het ensemble reist naar Frankrijk met circa 55 personen waarvan de ene helft bestaat uit koor en de andere uit orkest. De samenstelling wisselt per concert. Dit keer wordt afgereisd met violen, altviolen, cello’s, en contrabas, een orgel, klavecimbel, hobo’s, een fagot, fluiten, trompetten en pauken.

BEA voert werk uit van Bach en diens tijdgenoten. Speciaal voor de optredens in Frankrijk, staat ook altijd een Franse componist op het programma. Dit jaar is dat Michel-Richard Delalande.

In 2015 ontstond het idee om een aantal dagen met het ensemble op pad te gaan. Doordat twee leden een huis in Bourgondië hadden, kwamen ze hier terecht. In 2016 hadden ze hun eerste optreden in Saint-Révérien en sindsdien komen ze jaarlijks terug. Alleen in 2020 en 2021 lukte dat niet vanwege Corona.

Het programma voor 2024 is als volgt:

Woensdag 7 augustus om 17.00 uur – Vitry-Laché

Kamermuziek/operaconcert in het kerkje van Vitry-Laché. Op het programma staan scènes uit opera’s van Mozart en enkele kamermuziekstukken.

Donderdag 8 augustus om 17.00 uur - Champallement

Kamermuziek/operaconcert in het kerkje van Champallement. Op het programma staan scènes uit opera’s van Mozart en enkele kamermuziekstukken.

Vrijdag 9 augustus om 21.00 uur – Vézelay

Een groot concert in de basiliek van Vézelay met de voltallige bezetting van circa 55 mensen. Op het programma staan:

  • De Victoria - O lux et decus Hispaniae
  • Bach - Nun ist das Heil und die Kraft (BWV 50)
  • Bach - O Ewiges Feuer (BWV 34)
  • Händel - Utrecht Te Deum
  • Delalande - Grande Pièce Royale

Zaterdag 10 augustus om 17.00 uur en 20.30 uur – Saint-Révérien

Een groot concert in de kerk van Saint-Révérien, met de voltallige bezetting van circa 55 mensen. Vanwege de capaciteit van de kerk en het verwachte bezoekersaantal, wordt het die dag twee keer uitgevoerd. Op het programma staan:

  • De Victoria - O lux et decus Hispaniae
  • Bach - Nun ist das Heil und die Kraft (BWV 50)
  • Bach - O Ewiges Feuer (BWV 34)
  • Händel - Utrecht Te Deum
  • Delalande - Grande Pièce Royale

Het is gebruikelijk dat na het laatste concert in Saint-Révérien, op het kerkplein, een “vin d’honneur” wordt aangeboden.

De optredens zijn gratis toegankelijk maar na afloop worden bezoekers uitgenodigd om wat geld achter te laten in de vioolkist bij de uitgang. Daarmee probeert het ensemble de kosten voor de concerten te dekken.